Panas!!! Langgar perlembagaan negara, Rafidah gesa Muhyiddin berundur segera

Panas!!! Langgar perlembagaan negara, Rafidah gesa Muhyiddin berundur segera

“Kerajaan mula berdepan tekanan selepas Yang di-Pertuan Agong dukacita dengan menteri undang-undang Takiyuddin Hassan kerana mengelirukan Dewan Rakyat dalam isu pembatalan ordinan darurat.

Menurut bekas menteri Rafidah Aziz, pemecatan atau pengunduran harus dibuat susulan tindakan itu.

“Perkara itu terang-terang mengetepikan Agong dan tidak boleh diterima.

“Kerajaan ini ternyata mengetepikan proses demokrasi yang termaktub dalam perlembagaan negara,” katanya.”

Sementara itu, peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla menyifatkan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan kabinetnya derhaka kepada agong dan justeru itu harus meletakkan jawatan.

“Perdana menteri Muhyiddin Yassin dan seluruh jemaah menteri tanpa pilihan wajib meletak jawatan dengan serta-merta!” katanya.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Ahmad Fadil Shamsudddin sebentar tadi mengeluarkan kenyataan, menzahirkan rasa dukacita Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Ahmad Fadil berkata Seri Paduka amat dukacita dengan kenyataan bahawa kerajaan telah membatalkan semua Ordinan Darurat,walhal ia belum diperkenan.

Katanya, baginda juga amat dukacita kerana apa yang diperkenankan dan dipersetujui dengan Takiyuddin dan Peguam Negara Idrus Harun supaya pembatalan ordinan darurat dibahaskan di parlimen bagi tujuan dirungkaikan tidak dilaksana.

“Seri Paduka Baginda menegaskan kenyataan menteri di Parlimen pada 26 Julai 2021 adalah tidak tepat dan telah mengelirukan ahli-ahli Dewan Rakyat,” katanya.

Sumber – Malaysiakini

COMMENTS