Panas!!! Nik Abduh sanggah Hadi Awang dalam isu audio Anwar-Zahid

Panas!!! Nik Abduh sanggah Hadi Awang dalam isu audio Anwar-Zahid

Pemimpin kanan PAS, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz menyifatkan perbuatan mengintip dan mendedahkan rahsia sebagai amalan jahat dan berdosa besar.

Mengulas audio tular dikaitkan dengan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dengan Presiden PKR Anwar Ibrahim, Nik Abduh menyamakan perbuatan demikian dengan kerja iblis dan syaitan yang mencuri berita dari langit sebelum menyebarkannya kepada bomoh dan tukang sihir.

“Ia seawalnya adalah kerja kumpulan iblis dan syaitan di langit. Mereka berterbangan di langit dalam usaha mencuri-curi berita-berita berkaitan urusan langit dan bumi yang ditentukan oleh Allah.

“Jika mereka dapat, mereka akan segera menyebarkan maklumat tersebut kepada para wali mereka daripada kalangan manusia iaitu para bomoh, tukang sihir, tukang tilik dan seumpamanya.

“Untuk mencapai tujuan buruk mereka, mereka akan mencampur-adukkan antara kebenaran dan kepalsuan, seterusnya menyebarkan benih-benih perpecahan dalam kalangan manusia apabila (mereka) mempercayai khabar-khabar daripada para wali syaitan tersebut,” katanya di Facebook.

Ahli parlimen Bachok itu menambah kerana itulah Islam mengharamkan umatnya pergi dan mempercayai bomoh, tukang tilik, apatah lagi tukang sihir.

Audio yang tular beberapa hari lalu itu memaparkan perbualan dua lelaki yang didakwa Anwar dan Ahmad Zahid. Antara lain mereka memperkatakan Perhimpunan Agung Umno 20202 dan ucapan ahli parlimen Bagan Datuk itu semasa perhimpunan berkenaan.

Kedua-dua mereka menafikan ketulenan video berkenaan.

Kata Nik Abduh, meskipun intipan semasa perang dibenarkan, namun intipan yang dilakukan ke atas rakyat menggunakaan peralatan moden oleh pemerintah pula hanya dibenarkan jika membabitkan kemaslahatan rakyat, seperti dalam kes dadah, kongsi gelap dan sebagainya.

“Pemerintahan adalah amanah. Menyalahgunakan jentera kerajaan demi membunuh parti dan saingan politik lain adalah khianat, salah dan dosa.

“Saya tidak tahu, jika benarlah intipan audio perbualan Zahid-Anwar itu, siapakah dalang intipan tersebut. Jika dia individu, dia menanggung dosa,” katanya.

Harap bukan komplot PAS

Untuk rekod pada 2018 Nik Abduh turut pernah dirakam suaranya secara rahsia. Antara lain anak bekas menteri besar Kelantan itu mendakwa dia berkawan dengan Agensi Perisikan Pusat (CIA) AS.

Bagaimanapun kejadian itu dipercayai berlaku akibat persaingan dalaman PAS sebelum ia terdedah kepada pihak luar.

Menurut Nik Abduh sekiranya audio itu tulen, dia berharap pihak yang bertanggungjawab menjadi dalang terhadap intipan perbualan berkenaan tiada kaitan dengan jentera kerajaan.

Sekiranya ia palsu pula, ahli jawatankuasa kerja PAS pusat itu berharap ia bukanlah hasil komplot PAS.

“Jika sebaliknya, saya berdoa dan berharap ia bukan daripada komplot PAS.

“PAS terhalang oleh hukum agama yang diimaninya daripada menggunakan perkara haram demi sampai pada matlamat perjuangan sucinya,” katanya lagi.

Dalam kes rakaman suara Nik Abduh, pada awalnya dia menafikan ketulenan audio berkenaan namun isu itu timbul semula pada 2019 apabila kes saman fitnah Presiden PAS Abdul Hadi Awang terhadap Sarawak Report ditarik semula untuk penyelesaian luar mahkamah.

Tidak berapa lama kemudian, Nik Abduh tampil mengakui bahawa rakaman audio itu sebenarnya tulen, dan mendakwa penafiannya dahulu didorong gesaan pimpinan PAS pada masa itu, serta telah mendapat restu Abdul Hadi.

Tahun lepas, laman berita teknologi Israel turut melaporkan perjanjian bernilai AS$1.5 juta membabitkan sebuah syarikat siber dengan kerajaan Malaysia, bagi membekalkan kemudahan intipan kepada polis Cawangan Khas (SB) Malaysia.

Ia dikatakan bagi membantu perdana menteri ketika itu Najib Abdul Razak memantau pembangkang menjelang Pilihan Raya Umum Ke-14. – MK