Panas!!! Pendedahan mengejutkan dalang projek pasir Melaka oleh Lokman Adam

Panas!!! Pendedahan mengejutkan dalang projek pasir Melaka oleh Lokman Adam

KENYATAAN MEDIA DATO’ LOKMAN NOOR BIN ADAM BERHUBUNG LAPORAN SPRM KEATAS PERLANTIKAN FAR EAST (MELAKA) SDN. BHD.

13hb Oktober, 2021 – 2.30 Petang

PADA 29 JUN 2021 KERAJAAN NEGERI MELAKA TELAH MENGANUGERAH TANAH PENAMBAKAN LAUT SELUAS 1,190 EKAR KEPADA SYARIKAT FAR EAST (MELAKA) SDN BHD. MAKLUMAT DARI SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA (SSM) MENUNJUKKAN PEMILIK SAHAM SYARIKAT FAR EAST (MELAKA) SDN. BHD ADALAH TERDIRI DARIPADA :

1. DATUK WIRA LONG KAH CHOK – DENGAN SHARE SEBANYAK RM293,150.00 (29.32%)

2. TOH KONG MING – DENGAN SHARE SEBANYAK RM216,820.00 (21.68%)

3. TUN PERAK HOLDING PTE LTD- DENGAN SHARE SEBANYAK RM490,000.00 (49%)

SYARIKAT TUN PERAK HOLDING PTE LTD INI DI DAFTARKAN DI SINGAPURA PADA 12/6/2021. INI BERMAKNA IANYA SEBUAH SYARIKAT ASING. MANAKALA PEMEGANG SAHAM TOH KONG MENG PULA DIPERCAYAI MEMEGANG SAHAM BAGI PIHAK ISTERINYA YANG MERUPAKAN SEORANG WARGANEGARA CHINA YANG BERNAMA GA YAMEI. PADA HAKIKATNYA LEBIH 70% SAHAM SYARIKAT FAR EAST (MELAKA) SDN. BHD. DIKUASAI OLEH WARGA ASING.

LEBIH MERISAUKAN, SYARIKAT FAR EAST (MELAKA) SDN. BHD. INI JUGA TELAH MEMPEROLEHI LESEN PELABUHAN DARI KEMENTERIAN PENGANGKUTAN MALAYSIA.

LAPORAN SPRM INI DIBUAT BAGI MEMINTA PIHAK SPRM MENYIASAT KETULUSAN PEMBERIAN KONSESI PENAMBAKAN LAUT YANG DIKHABARKAN DIDALANGI OLEH SEORANG INDIVIDU YANG DISYAKI TELAH MENERIMA HABUAN BAGI MEMPENGARUHI KERAJAAN NEGERI MELAKA UNTUK MENGANUGERAHKAN PROJEK PENAMBAKAN TERSEBUT.

SIASATAN SEGERA PERLU DILAKUKAN BAGI MEMASTIKAN NAMA BAIK UMNO DAPAT DISELAMATKAN SEBELUM INDIVIDU TERSEBUT DINAMAKAN SEBAGAI CALON PILIHANRAYA YANG BOLEH MEROSAKKAN NAMA BAIK UMNO DAN MENJEJASKAN PELUANG KEMENANGAN CALON-CALON UMNO LAIN YANG BERSIH.

PERBUATAN INDIVIDU TERBABIT, JIKA BENAR, BOLEH DISIFATKAN SEBAGAI MEMBUKA PINTU NEGARA UNTUK DIKUASAI NEGARA ASING MELALUI PENGUASAAN TANAH DAN PELABUHAN MELAKA. UMNO PERLU MEMASTIKAN, INDIVIDU YANG BERMASALAH TIDAK DICALONKAN SEBAGAI CALON PILIHANRAYA PADA PRN NEGERI MELAKA YANG DIJANGKA AKAN BERLANGSUNG PADA 28HB NOVEMBER INI.