Panas!!! Proff Agus ajar Muhyiddin bagaimana cara redakan amarah rakyat

Panas!!! Proff Agus ajar Muhyiddin bagaimana cara redakan amarah rakyat

1. Covid-19 dikesan di negara kita pada Januari 2020. Pada 16 Mac 2020, setelah wabak ini merebak melalui kluster Tabligh, kerajaan memperkenalkan PKP. PKP ini dilanjutkan setiap dua minggu sekali sehingga 12 Mei 2020. Rakyat susah, tetapi tidak merungut.

2. Pada Raya Puasa Mei 2020, rakyat dilarang merentas negeri. Rakyat sedih, tetapi tidak marah kerana faham kesungguhan kerajaan untuk menangani gejala ini.

3. Antara bulan Mac hingga Ogos 2020, pasukan keselamatan tegas mengambil tindakan kepada mereka yang melanggar SOP, tetapi rakyat tidak marah. Ketika itu, tidak ada amalan dua darjat, kluster menteri dan kluster kayangan.

4. Namun, selepas PRN Sabah pada September 2020, rakyat mula merungut. Rakyat menilai gejala ini berlaku kerana manusia politik tamak kuasa.

5. Pada 12 Januari 2021, kerajaan mengisytiharkan darurat untuk menangani penularan jangkitan Covid. Maka, rakyat bertanya, sejak darurat diisytiharkan, berjayakah kerajaan mengawal pandemik Covid ini?

6. Data menunjukkan tidak berjaya‬ dan inilah yang menyebabkan rakyat marah.

i. Pada 12 Januari 2021 semasa darurat diisytiharkan, bilangan kes positif Covid ialah 141,533 dengan 559 kematian. Pada 1 Mei 2021, jangkitan ini meningkat kepada 411,594 dengan 1,521 kematian.

ii. Kadar vaksinasi lembab. Setakat hari ini 9,424,263 orang sudah mendaftar untuk mendapat vaksin, dan yang sudah divaksin cuma 880,771.‬

iii. Pengangguran bertambah‬. Pekerja yang hilang pekerjaan sejak Covid adalah seramai 125.1 ribu orang dan penganggur adalah seramai 777.5 ribu orang.

iv. Kerajaan tidak mempunyai polisi yang jelas. Banyak yang diuruskan sekarang adalah secara ad hoc.

v. Peluang pekerjaan terbatas‬.

vi. Ekonomi suram.

vii. Pelaburan asing merudum, malah yang sedia adapun berpindah keluar.‬

viii. Menteri dan timbalan menteri ramai, tetapi rakyat menilai mereka sebagai tidak begitu berfungsi. Ini membazirkan wang negara yang boleh dialihkan untuk kegunaan lain.

ix. Parlimen digantung untuk elak akauntabiliti dan buat Ordinan yang tidak mesra rakyat.

7. Selain itu, rakyat juga kecewa, tertekan dan marah kerana tiga faktor ini.

i. Harga barang mahal

ii. Amalan dua darjat

i. SOP kelam kabut.

8. Kembali kepada balik Raya dan larangan rentas negeri, jika itu keputusan kerajaan, rakyat faham. Tetapi dengan syarat, jangan ada amalan dua darjat dan pelaksanaan SOP yang tidak adil. Sekarang ini, rakyat tidak selesa.

Mohammad Agus Yusoff