Panas!!! Rauf petualang sebenar kejatuhan kerajaan Melaka, dedah Idris

Panas!!! Rauf petualang sebenar kejatuhan kerajaan Melaka, dedah Idris

Bekas EXCO Melaka Datuk Seri Idris Haron menuduh Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali mengikut telunjuk Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh, punca krisis politik di negeri itu.

Ia sekali gus menjadi punca empat wakil rakyat menarik balik sokongan mereka kepada Kerajaan Barisan Nasional (BN) Melaka pimpinan UMNO.

Idris yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO Sungai Udang antara empat yang menarik sokongan itu. Tiga yang lain ialah Datuk Nor Azman Hassan (UMNO-Pantai Kundor), Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas) dan Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu).

Bekas Ketua Menteri Melaka itu berkata Sulaiman sering mengikut arahan Rauf sebelum membuat sebarang keputusan sehingga keadaan ini mewujudkan suasana tidak harmoni dalam kepemimpinan kerajaan negeri.

Untuk rekod, Rauf bukan antara 28 ADUN Melaka, tetapi dilantik sebagai Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) setelah BN mengambil alih kepimpinan daripada Pakatan Harapan (PH) apabila ADUN memberi sokongan kepada BN.

Bercakap pada sidang media di sebuah hotel di Melaka hari ini, Idris berkata Rauf tidak sepatutnya mencampuri urusan pentadbiran kerajaan negeri dengan memberi arahan kepada Sulaiman sepanjang masa.

“Saya tidak marah kepada UMNO, tetapi saya marah kepada pemimpin yang menjejaskan pimpinan kerajaan negeri. Saya juga tiada masalah dengan Sulaiman.

“Kita ada 10 orang Exco tetapi amat malang bagi sebuah negeri maju seperti Melaka, bila ada dua orang terpaksa membuat satu keputusan.

Idris melihat Sulaiman amat menghormati rakan-rakan, namun beliau tidak faham apabila Ketua Menteri terpaksa mengikut arahan Speaker DUN setiap masa.

“Bagaimana Speaker boleh duduk di kerusi (Exco) yang kita ada ini? Ini bakal merosakkan keharmonian negeri Melaka,” katanya.

Sumber – Agenda Daily