Panas!!! Selesaikan penempatan tetap atau berdepan mogok, luah kumpulan pegawai perubatan kontrak

Panas!!! Selesaikan penempatan tetap atau berdepan mogok, luah kumpulan pegawai perubatan kontrak

Sekumpulan pegawai perubatan kontrak akan melakukan mogok yang dirancang pada akhir bulan Julai sekiranya kerajaan tidak menyelesaikan isu mengenai penempatan tetap mereka.

Seorang pegawai perubatan kontrak yang bercakap dengan Malaysiakini dengan syarat tidak mahu disebutkan namanya mengatakan bahawa rancangan untuk mogok itu tercetus berikutan kenyataan Menteri Kesihatan Dr Adham Baba pada 23 Jun yang mempertahankan pengambilan yang dilakukan melalui kontrak sejak Disember 2016.

“Walaupun menjadi barisan depan utama, inilah yang kami dapat. Kerana marah, kami ingin membuat mogok.

“Ia akan dilakukan pada bulan Julai, akhir bulan Julai,” kata doktor yang berpusat di sebuah hospital di negeri selatan semenanjung.

Kenyataan Adham dibuat sebagai tindak balas kepada surat terbuka kepada semua anggota Parlimen dari Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) dan Bahagian Pelatih, Pegawai Perubatan dan Pakar Perubatan (Schomos) yang menyoroti kekurangan jaminan pekerjaan dan peluang untuk kembangkan kerjaya yang dihadapi oleh doktor kontrak junior.

Untuk meyakinkan bahawa rawatan pesakit tidak akan terganggu, doktor mengatakan pihak penganjur akan mengeluarkan surat terbuka lain untuk menjelaskan pendirian mereka, diikuti dengan memorandum kepada kerajaan.

“Sekiranya tuntutan kami dalam memorandum tidak dipenuhi, mogok tidak akan dapat dielakkan.

“Tetapi kami akan memastikan bahawa rawatan pesakit tidak terganggu,” katanya.

Merumuskan tuntutan mereka, doktor berkenaan mengatakan pegawai perubatan kontrak tidak mendapat faedah tertentu; perbezaan gaji RM700 sebulan; dan tidak ada peluang untuk melanjutkan pelajaran kecuali ditaja sendiri.

Doktor itu mengatakan bahawa terdapat 23,077 pegawai perubatan kontrak yang direkrut sejak 2016, di mana hanya 789 yang telah diserap sebagai kakitangan tetap.

Dari angka tersebut, dia mengatakan sekitar 45 peratus sudah menyokong memorandum mereka dan jumlahnya akan bertambah sebelum dokumen itu didedahkan minggu depan.

Adham dalam pernyataannya pada 23 Jun mengatakan bahawa mereka yang direkrut ditawarkan kontrak tiga tahun untuk membolehkan graduan perubatan menjalani latihan mereka, dan tambahan dua tahun lagi sebagai doktor pelatih.

Adham juga mengatakan bahawa perkhidmatan kesihatan tidak berada di bawah kendali eksklusif Kementerian Kesihatan dan ada peluang yang tersedia di hospital yang ditadbir oleh Kementerian Pendidikan Tinggi, Kementerian Pertahanan atau sektor swasta.

Schomos semalam mengatakan Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz, setelah mengadakan pertemuan dengan mereka, telah bersetuju untuk mempercepat penyelesaian masalah pegawai perubatan kontrak.

Diminta mengulas hal itu, doktor itu mengatakan bahawa mereka telah mendengar janji serupa pada masa lalu namun tidak ada perubahan yang nyata.

“Pertama sekali, MMA tidak bersama kami dalam mogok ini. Kami percaya ini (pertemuan) adalah usaha yang baik (oleh Schomos) tetapi kami tidak akan berhenti sehingga ada sesuatu yang nyata dalam proses.

“Kami disuap dengan kata-kata dan janji sebelum ini tetapi ia tidak pergi mana-mana. Jadi ia hanya cakap kosong,” katanya.

MMA sebelum ini mengatakan sistem penjagaan kesihatan Malaysia telah berdepan kesukaran selama beberapa tahun dan berada di ambang kritikal.

Ia mengatakan terdapat kekurangan sumber daya manusia yang teruk dalam sistem penjagaan kesihatan awam selama bertahun-tahun, seperti yang ditunjukkan oleh tahap tinggi sindrom burnout di kalangan pekerja penjagaan kesihatan, terutama semasa pandemik Covid-19.

Sumber : Malaysiakini