Panas!!! Tiada usaha dapatkan undi GPS, peguam wanita ini dakwa Anwar sudah hilang ‘magis’

Panas!!! Tiada usaha dapatkan undi GPS, peguam wanita ini dakwa Anwar sudah hilang ‘magis’

POLITICAL PATRONAGE

1. Semalam tepat jam 4 petang, tamatlah sudah the “Game of Numbers”. Semua YB-YB hantar akuan bersumpah kepada Istana, nyatakan pilihan PM mereka. Yang paling last hantar ialah GPS, 18 orang kesemuanya. Ini rasanya King Maker. Dia tengok siapa yang paling banyak number, itu yang dipilih. Ramai kata lalang, pada saya they are just being SMART. Dia parti negeri, apa dia kisah. Yang penting negeri boleh terjaga. Bina hubungan akrab dengan Persekutuan, matlamat utama.

2. Makanya malam semalam, Agong bertitah. Seramai 114 orang perlu mengadap Baginda hari ni. One can only infer, this is THE majority block. Patutnya 115, tetapi sebab nama Tengku Razaleigh tiada dalam senarai, we can confirm YDPA hanya panggil pemenang. Makanya kemungkinan besar DS Ismail Sabri PM-9. PN akan perintah negara kembali, Bersatu gigit jari. UMNO dah boleh sikt senyum, ada chance dapat balik our country. Sama ada itu baik atau tidak, bergantung pada PM baru. Kalau dia overhaul UMNO tambah baik, may be ada chance menang PRU15. Kalau masih perangai sama, Klepto pun terlepas, makin meranap la harapan. Akan dihukum juga oleh Rakyat lagi sekali.

3. PH on the other hand, still keawang-awangan. Ketua Pembangkang punya promise strong formadible number ntah ke mana. Janji demi janji diberi, GPS pun tak boleh deliver. Yang heran nya, takde attempt pun dibuat kepada GPS. So macam mana la dia nak dapat number? Nak ke geng Klepto/ Mahkamah, diaorang pun tolak. Sama cerita masa Belanjawan 2020, kena game dengan UMNO. Sama saja MO nya. PH kalau nak menang PRU15 kena muhasabah diri. Adakah reformasi hanya boleh dibuat melalui Anwar Ibrahim? So far he has failed to deliver. Ni nanti ada yang Anwaristas memberontak kat dalam post ni. Takpe silakan… saya bagi ruang untuk lepaskan perasaan.

4. The thing is yang tuan puan kena tahu, nak jadi PM di Malaysia ni kena gunakan POLITICAL PATRONAGE. Bagi dapat undi majoriti, calon PM kena melobi setiap parti. You scratch my back and I scratch your back. Untuk dapat undi, deal dibuat. Bukan hanya undi kosong. That’s the real-politic we are forced to accept. POLITICAL PATRONAGE ni sangat perlu terutamanya kalau satu negara tiada figura yang charismatic nak jadi Perdana Menteri. Hanya dengan aura dia saja, orang boleh bagi undi. Makanya, calon yang ada sebab kurangnya aura atau kurangnya upaya, kena lah teruk melobi. Untuk dapatkan undi majoriti.

5. Political patronage ni la yang sebabkan seorang pemimpin kena resort to ganjaran dan ugutan untuk undi. Bagi jawatan Menteri, bagi jawatan GLC. Kalau susah nak makan, cari salah mereka pula, bagi kata dua. Nak undi atau nak penjara. Benda ni bukan saja berlaku di Malaysia, ada di mana2. Bagi PM yang lemah, yang orang tak percaya, akan kena makan. Kalau dia nak undi, kena terima terma yang tukang undi. Remember, I scratch your back, you stratch mine. Itu yang kita taknak.

6. Daripada political patronage ni la merebak jadi money politic pula. Kalau dah takde carrot lagi nak diberi, apa lagi yang boleh diguna. CASH is KING la pula. Jadinya PM sebab nakkan political patronage ni nak kekal berkuasa, kena la tabur duit merata. Makanya pengikut worship sebab DUIT yang diberi bukan sebab upaya mereka. Sampai turun ke pengundi. Mereka pilih Kerajaan yang KING OF CASH pula. Siapa yang boleh bagi bantuan paling banyak. Tengok netizens pun boleh. Sembang RM30 PH tu jadi bahan cukup mantap dan melekat di kepala. Taknak PH sebab bagi RM30 saja. Nilai mereka takkan la banyak tu saja? Kata mereka.

7. Malu kita dengar, undi dibida pada yang paling tinggi memberi. Tak kisah la negara tak mampu dan tak berduit, yang penting Kerajaan kena memberi dan tolong Rakyat. Tu la pasal, ada dakwaan Kerajaan dulu dok sapu semua GLC. Tabung Haji, KWAP dan LTAT, semua dirogol suka hati. Yang ada masuk poket sendiri macam 1MDB, tapi banyak juga yang ditabur termasuk hantar orang pergi haji. Tapi takpe kebanyakan Rakyat tak kisah la, janji dapat gula2, janji Kerajaan terus memberi.

8. Ini merupakan kanser yang akan meranapkan negara. Jadi kita kena tukar lanskap politik kita. Jangan la lagi guna gula2. Itu hanya short term semata-mata. Jangan nanti negara jadi macam Venuzuella dan Honduras. Tukar PM berapa kali dah tak boleh bilang dengan jari. Honduras dalam 45 tahun merdeka, ada 30 orang Presiden. Semuanya puncanya dari political patronage jua.

9. Makanya kita akan lihat, PM baru naik ini apa deal untuk political patronage. Adakah dapat jawatan, adakah kes lepas? Nak buat Unity pun dah tak berapa sesuai, kalau parti masing2 pun berkeras nak kan orang dia dalam line up. Dealnya sekarang dengan pembangkang juga. Nanti kita tengok tubuh Kerajaan sure punya lama. Belum lagi warm up nak faham apa yang jadi. Makanya, adakah akan efektif Kerajaan baru nanti?

10. Oleh itu, saya cadangkan pada PM baru, letak political patronage itu ke tepi. Pikirkan negara dulu. Saya mohon cadangkan gunakan kuasa PM untuk lantik lebih banyak Senator Dewan Negara jadi Menteri. Ambil yang expert in the field, technocracts, penjawat awam buat kerja Menteri. Benda ni dibolehkan dalam Perlembagaan. PM ada kuasa melantik ahli Kabinet dari dua-dua Dewan. Makanya lantik yang terer dan boleh handle pandemic. Yang YB-YB jaga saja kawasan meraka. Rakyat tengah pendemik ni perlukan mereka. Di samping boleh bersedia nak fight PRU15. Boleh rehat juga.

11. Benda ni bukan asing. Italy buang PM dia dan lantik teknocrats untuk lead negara masa pandemic. Dari jadi negara paling teruk sekarang antara yang terbaik. Korea lantik semua Menteri dari pegawai awam. YB YB mereka hanya jaga kawasan. Dari jadi negara mundur, mereka sekarang sudah jadi negara maju. USA pun jawatan penting Menteri tidak diberi kepada politician. Secretary of State setara Menteri Luar antara jawatan terpenting negara, bukan politician, selalunya mereka pilih yang berkaliber.

12. Thing is, di Malaysia ni, kita bergantung sangat dengan politician. Diaorang la YB Kawasan, jadi Menteri , Pengerusi GLC, presiden persatuan sukan, punya la multi tasker. Kalau yang bagus dan boleh buat kerja ok lah juga. Ni kalau yang naik sebab bagi undi kepada PM tapi skill dan leadership ke laut, bukan ke dah macam buang karen?

13. Apa yang diharapkan PM baru nanti kalau susah nak buat Unity Govt sebab parti banyak songeh, pakat lah dengan YDPA macam mana. Lantik banyak Senator yang berkaliber. Bukannya lama, sampai pandemik habis dan sementara tunggu PRU15. Lepas tu korang nak gaduh balik, silakan… Rakyat akan tengokkan aje siapa nak diberi undi. Jangan teruskan negara jadi ‘Banana Republic’, nanti kena carut dan makian berterusan. Tak berkat hidup politician kita nanti…

Wallahu ‘alam…

Salam hormat,
Liyana Marzuki