Panas!!! Tindakan Khairuddin enggan buat laporan polis fitnah skandal bersama janda Fizo cetus tandatanya

Panas!!! Tindakan Khairuddin enggan buat laporan polis fitnah skandal bersama janda Fizo cetus tandatanya

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Mohd Khairuddin Aman Razali, membuat laporan polis bagi menafikan tuduhan liar mengaitkan beliau dengan “skandal tanah” Lembaga Getah Malaysia (LGM).

Beliau diwakili setiausaha politiknya, Mohd Kamal Nazmi Kamaruddin dan setiausaha akhbar, Muhammad Faudzi Jalil Al-Ahmadi membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Putrajaya hari ini.

Kamal berkata, fitnah yang tersebar di laman sosial semalam adalah usaha berniat jahat yang sengaja dilakukan pihak tertentu untuk merosakkan dan mencalarkan imej menteri.

Beliau mendesak siasatan penuh terhadap penyebaran salinan surat bertaraf “rahsia” atau dokumen diklasifikasikan rahsia kerajaan yang dibimbangi boleh menjejaskan kerahsiaan dokumen kerajaan lainnya oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

“Saya memohon polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) menyiasat dan bertindak mengikut undang-undang bertujuan menghapuskan amalan fitnah di negara ini,” katanya.

LGM telah membuat penafian dan penjelasan melalui siaran media yang diedarkan hari ini.

Semalam, sebuah badan bukan kerajaan (NGO) mendedahkan beberapa surat rasmi bertarikh 18 Disember, 6 Januari dan 11 Mac yang didakwa berkait tanah dimiliki LGM dan turut membabitkan penglibatan Khairuddin.

Dalam pendedahan itu, Khairuddin didakwa meluluskan pajakan tanah di Lot 20013 Jalan Ampang kepada Al-Noor Foundation dengan harga RM0.70 satu kaki berbanding harga pasaran RM2.50 untuk tempoh 15+10 tahun dengan kenaikan kadar pajakan 10% setiap lima tahun.

Dakwaan kedua membabitkan Lot 20012 di Jalan Ampang seluas 8.89 ekar yang dicadang dijual kepada Eurowhite Sdn Bhd pada harga RM1,032.92 satu kaki sedangkan harga pasaran adalah sekitar RM1,400 satu kaki. – FMT