Panas! UMNO Perak kembali bergolak, Ketua Puteri dakwa dipecat tanpa notis

Panas! UMNO Perak kembali bergolak, Ketua Puteri dakwa dipecat tanpa notis

Pemecatan Ketua Puteri UMNO Perak, Suzmaniza Sulaiman secara mengejut menyebabkan gerak kerja sayap UMNO itu sedikit terganggu.

Mengakui perkara itu, Suzmaniza berkata, keputusan menggugurkannya sebagai Ketua Puteri UMNO negeri hanya dimaklumkan pada selepas Mesyuarat Agung Khas UMNO 15 Mei lalu.

Menurutnya, selain Perak, Ketua Puteri UMNO Selangor dan Johor turut menerima nasib sama digugurkan daripada jawatan masing-masing.

“Saya sebenarnya agak terkilan dengan pengguguran ini kerana tidak ada sebarang alasan diberikan malah sehingga kini tiada sebarang surat pemecatan dikeluarkan oleh Puteri UMNO Pusat.

“Tindakan ini sedikit menjejaskan semangat rakan-rakan Puteri UMNO Bahagian kerana kami sudah bergerak bersama-sama dan merancang pelbagai program apatah lagi menjelang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15),” katanya seperti dilaporkan Sinar Harian.

Suzmaniza berkata, beberapa perancangan telah dirancang tidak dapat dilaksanakan kerana kehilangan jawatan secara tiba-tiba antaranya memperkukuhkan jentera pilihan raya Puteri UMNO, selain turun padang ke bahagian-bahagian bagi melihat persiapan jentera Puteri.

Dalam pada itu, beliau turut mendedahkan sudah mengemukakan beberapa calon dalam kalangan Puteri UMNO untuk diangkat sebagai calon pada PRU15 nanti.

Katanya, tiga nama sudah dikemukakan kepada UMNO Perak untuk diletakkan sebagai calon di kerusi yang dirasakan sesuai untuk ditandingi wakil Puteri UMNO.

“Saya harap Puteri UMNO Perak di bawah kepimpinan baharu dapat bergerak dengan proaktif dan merancang pelbagai program untuk memperkasakan Puteri UMNO.

“Paling penting, kita berharap Puteri UMNO akan diberi peluang bertanding pada PRU15 nanti, bukan hanya tiga orang calon tetapi mungkin lebih dari itu,” katanya yang memegang jawatan tersebut sejak tahun 2018.

Puteri UMNO Perak mendapat ketua baharu apabila Ketua Puteri UMNO Bahagian Lenggong, Rohaida Mohamad Yaakub dilantik ke jawatan tersebut menggantikan Suzmaniza.