Panas!!! Zuhudkah aku, sindiran Sanusi terhadap DS Anwar akhirnya makan diri

Panas!!! Zuhudkah aku, sindiran Sanusi terhadap DS Anwar akhirnya makan diri

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor kesipuan selepas sindirannya terhadap keputusan Perdana Menteri ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim menolak penggunaan kenderaan rasmi mewah baru jenama Mercedes S600 baru-baru ini memakan dirinya sendiri.

Sindiran itu dilakukannya menerusi satu hantaran FB miliknya beberapa hari lepas dipercayai merujuk penolakan Anwar itu yang didakwanya hanyalah bersifat lakonan sambil mengaitkan isu menggunakan helikopter sebagai kenderaan kempen Anwar semasa PRU-15 tempoh hari.

Walaubagaimanapun, persoalan yang dibangkitkan Sanusi akhirnya terjawab selepas akhbar Kosmo melaporkan bahawa helikopter yang pernah dinaiki oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika berkempen dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu, sebenarnya dimiliki seorang jutawan berasal dari Sungai Petani, Kedah.

Jutawan tersebut yang juga pemilik Weststar Aviation Services Sdn Bhd (WAS), Tan Sri Dr Syed Azman Syed Ibrahim, telah meminjamkan salah satu helikopternya bagi memudahkan urusan Anwar untuk berkempen ke serata pelosok negara.

Di dalam satu ciapan yang di muat naik oleh akaun Twitter @faktabukanauta, telah meraih perhatian netizen apabila Syed Azman dikhabarkan memiliki 4 jet dan lebih 40 biji helikopter.

Di ruangan komen, orang ramai yang berasal dari Sungai Petani dan yang bekerja di syarikatnya, memuji Syed Azman kerana sikapnya yang sangat merendah diri walaupun bergelar jutawan.

“Tan Sri biasa balik Sungai Petani naik bas ekspres biasa sahaja dari Kuala Lumpur. Orang Sungai Petani kenal lah, merendah diri sungguh dia ini,” ciap seorang netizen.

“Tan Sri bukan seperti bilionair kaya yang lain. Dia sangat merendah diri dan mudah didekati. Pernah bertemu beberapa kali ketika dia turun ke pangkalan kami.

“Dia mendengar aduan dan cadangan kakitangannya serta bertindak dengan segera. Saya bersyukur menjadi sebahagian daripada syarikat ini,” ciap seorang netizen, dipercayai seorang pekerja kepada Syed Azman.

Menurut Forbes, tahun ini, Syed Azman menduduki tangga ke-27, dengan nilai bersih pendapatan berjumlah USD650 juta atau bersamaan RM2.85 bilion.