Parti baharu abang Ismail dilancarkan hari ini, ada kejutan dijangka berlaku

Parti baharu abang Ismail dilancarkan hari ini, ada kejutan dijangka berlaku

Sebuah parti politik baharu, Parti Kuasa Rakyat yang diterajui oleh Kamarazaman Yaakob iaitu abang kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bakal dilancarkan esok.

Sidang akhbar pelancaran parti tersebut dijadualkan pada jam 3 petang di The Diplomat 10 Perkarangan Tun Ismail, Kuala Lumpur.

Dalam wawancara bersama Malaysiakini, Kamarazaman berkata, objektif utama penubuhan parti berbilang kaum itu adalah untuk memperjuangkan golongan B40 dan M40 atau istilah politiknya, rakyat marhaen.

Tambahnya, usaha menubuhkan parti itu sememangnya sudah pun bermula lebih dua tahun lalu, namun disebabkan beberapa kekangan ia terpaksa ditunda ke satu tarikh yang dirasakan sesuai iaitu pada 10 Oktober (Ahad).

“Pada awalnya kami ingin meluncurkan parti ini pada 10 Oktober 2020, tetapi oleh kerana masa itu tidak sempurna lagi dari segi barisan kepimpinan dan suasana yang tidak begitu memihak akhirnya tertunda kepada Ahad ini.

“Dari segi peluncuran pun sudah tertangguh setahun tetapi kronologinya sudah dua tahun,” katanya.

“Tetapi iklim politik semasa itu akan menentukan pengaruh,” katanya.

Berhubung dengan pemilihan akronim bagi Parti Kuasa Rakyat, Kamarazaman berkata, pihaknya tidak memakai perkataan ‘PKR’ bagi mengelakkan kekeliruan orang ramai.

“Akronim kita adalah ‘Kuasa Rakyat’. Kita tak sebut PKR tapi kita sebut parti kita adalah Kuasa Rakyat. Parti Kuasa Rakyat atau Kuasa Rakyat. Kita tidak menggunakan huruf ringkas untuk menjenamakan parti,” katanya.

Sumber – Sinar Harian