Pas Melaka yakin mampu menang 14 kerusi DUN

Pas Melaka yakin mampu menang 14 kerusi DUN

Majlis Syura Ulamak Pas Melaka akan bermesyuarat malam ini bagi menentukan calon yang disenarai pendek untuk bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, lapor portal akhbar MalaysiaGazette.

Pesuruhjaya PAS Negeri, Datuk Kamarudin Sidek berkata, senarai calon itu telah dihantar ke Majlis Syura Ulamak pada semalam dan mesyuarat mengenai perkara itu dijadual berlangsung malam ini.

“Kita serahkan malam ini (malam tadi), pasal besok (hari ini) Majlis Syura akan bermesyuarat, mereka mahu senarai nama dahulu untuk dipilih di peringkat pusat, di peringkat negeri kita sudah sediakan.

“Setakat ini, pada peringkat awal kita hantar untuk 14 Dewan Undangan Negeri (DUN), itu secara rambanglah. Nanti apa hasil perbincangan pusat, kalau PAS dapat (bertanding) empat atau lima kerusi, jadi kerusi-kerusi tertentu sahajalah.

“Satu DUN kita hantar ramai, paling kurang dia hendak dua orang nama, ada DUN yang kita hantar tiga nama untuk diberi pilihan kepada pusat,” katanya seperti dilapor laman portal Harakah Daily.

Menurut Kamaruddin lagi, sebahagian calon yang dihantar terdiri daripada golongan yang mempunyai latar belakang profesional dan berpengalaman dalam mentadbir sesebuah agensi.

Selain itu katanya, terdapat juga calon dalam kalangan ulama yang berketerampilan menguruskan dana pentadbiran.