Pasangan joli RM46,000 & beli iPhone baru selepas tipu kad ATM pesara

Pasangan joli RM46,000 & beli iPhone baru selepas tipu kad ATM pesara

Sejak pagi tadi, tular di media sosial berkenaan video satu pasangan suami isteri yang dipercayai menggunakan kad ATM di sebuah kedai telekomunikasi.

Menerusi perkongsian yang tular tersebut pasangan itu dikatakan telah memperdaya seorang pesara warga emas sewaktu di mesin ATM dengan berpura-pura ingin membantu mengeluarkan kad yang tersekat.

Kad ATM ditukar

Memetik laporan dari Berita Harian, warga emas berusia 62 tahun itu telah membuat laporan polis dengan memaklumkan yang kad ATM miliknya telah ditukar dan digunakan tanpa pengetahuan.

Perkara tersebut terjadi setelah kejadian seorang lelaki tidak dikenali menawarkan diri membantu sebelum menukar kad pesara tersebut tanpa disedari.

“Seorang lelaki tidak dikenali yang kebetulan berada di lokasi itu menawarkan diri untuk membantu mangsa. Dia berjaya mengeluarkan kad itu sebelum menyerahkannya kepada mangsa yang tidak mengesyaki apa-apa.
“Pada Isnin lalu, mangsa ke bank lain dan cuba mengeluarkan wang kira-kira jam 9.30 pagi, tetapi tidak berjaya. Dia terus merujuk masalah itu di kaunter bank dan pemeriksaan kemudian mendapati kad itu bukan miliknya.
“Semakan terhadap akaun banknya juga mendapati kad ATM miliknya digunakan beberapa kali untuk membuat belian dan transaksi lain berjumlah RM46,000 dan keseluruhan 23 transaksi,” ujar Ketua Polis Daerah Kuala Langat, Superintendan Ahmad Ridhwan Mohd Nor @ Salleh.

Joli sakan dengan wang curi

Menerusi kenyataan dari pengguna media sosial, pasangan terbabit dikatakan telah berjoli sakan dengan menggunakan RM46,000 milik pesara kerajaan terbabit dengan  melakukan pelbagai bentuk belian barangan dan transaksi lain termasuklah membeli iPhone baharu.

Hasil siasatan, polis berjaya mengesan ada transaksi bernilai RM3,700 untuk membeli telefon bimbit jenis iPhone 13 Pro Max menggunakan kad ATM mangsa di sebuah kedai telekomunikasi.

“Terdapat rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di kedai jual telefon bimbit itu, menunjukkan ada pasangan lelaki dan wanita dipercayai suami isteri warga tempatan membuat pembelian telefon bimbit jenis iPhone 13 Pro Max menggunakan kad ATM milik mangsa.
“Mangsa sekali datang membuat laporan polis untuk siasatan lanjut dan polis kini berusaha mengesan suspek lelaki yang berumur awal 30-an. Kes disiasat mengikut Seksyen 4 Akta Jenayah Komputer 1997,” kata Ahmad Ridhwan.

Difahamkan, jika sabit kesalahan, suspek boleh ukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.