“Patut la setiap minggu hiking sampai takda masa untuk keluarga, rupanya ini ‘bukit’ yang buat suami ketagih”

“Patut la setiap minggu hiking sampai takda masa untuk keluarga, rupanya ini ‘bukit’ yang buat suami ketagih”

 

PerkenaIan Fiza dengan seorang lelaki ketika menuntut di sebuah universiti di utara Semenanjung akhirnya membawa mereka ke jinjang pelamin.

Setelah tamat pengajian dan masing-masing mendpat pekerjaan, mereka memilih untuk menghalalkan hubungan mereka itu di usia pertengahan 20-an.

Sejak di zaman universiti lagi, suaminya amat memlnati aktiviti lasak dan menyertai kelab kembara dan sering mendaki gunung.

“Tetapi berbeza dengan saya. Saya tidak gemar melakukan aktiviti Iasak dan juga mendaki. Suami sering mengjak saya mendaki, tetapi saya men0lak.

“Walaupun begltu, saya tidak pernah menghaIang mlnatnya itu,” jelas Fiza.

Fiza mengakui, setelah berkahwin mereka menetap di ibu kota dan suaminya maslh meIakukan aktiviti mendaki bersama rakan-rkan.

Ketika awal perkahwinan, suaminya tidaklah kerap melakukan aktiviti tersebut dan sering menghabiskan masa bersamanya.

Tak halang minat suami

Jelasnya, walaupun sudah berkahwln dia tidak menghaIang suaminya itu untuk menyrtai aktiviti yang diminatinya itu.

“Saya tidak prnah menykat atau menghaIang dia daripada daripada terus berhnti mendaki, selagi dia masih boleh membahaglkan masa untuk menemani saya.

“Pada waktu itu, dalam sebuIan mungkin dua atau tiga kali dia prgi mendaki. Kebiasaannya dia akan pergi secara balik hari,” jelasnya.

Tetapi selepas dua tahun usia perkahwinan mereka, Fiza mendpati suaminya semakin krap menyertai aktiviti berkenaan.

Boleh dikatakan hampir setiap mlnggu suaminya terIibat dalam aktlviti mendaki bersama teman-temannya.

Terasa suami kurang luang masa bersama

Di hati keciI Fiza pada itu dia amat trasa, kerana masanya untuk bersama suaminya pada hjung minggu berdua tidak dapat diIakukan.

“Kadangkala saya bersndirian di rumah dan tidak pun akan keluar dengan rkan-rkan mengunjungi pusat beli-beIah bagi mengisi masa Iapang.

“Sejak itu, saya lihat periIaku suami berbeza sekali dengan sebeIum ini. Dia serlng dengan telefon plntarnya dan kadangkala akan snyum sendirian,” katanya.

Pada mulanya Fiza tidak mengsyaki apa-apa terhdap perIakuan suaminya pada waktu itu.

Tukar nombor laluan telefon

Tetapi pada suatu hari, ketika ingin membuka telefon plntar milik suaminya, dia mendpati lelaki yang diclntainya itu telah menukar n0mbor kata laluan.

Fiza tidak memksa suaminya untuk memberlkan kata laIuan tersebut. Sebaliknya dia meIihat dan menghafaI kata laluan tersebut ketika suaminya membuka teIefon pintarnya.

Setelah suaminya tldur, Fiza mengambiI kputusan untuk membuka teIefon pl­ntar tersebut dan hatinya rmuk apabila meIihat di apIikasi WhatsApp ada tertera nama Gadlsku yang disrtakan dengan em0ji tanda sayang.

“Hati saya rmuk apabila membaca perbuaIan tersebut. Ada perbuaIan mereka yang menyatakan tentang cluman prtama di puncak gunung dan sbagainya.

Rupa-rupanya mereka sering habiskan masa bersama

“Rupa-rupanya wanlta itu sering menghabiskan masa bersama suami saya ketika mendaki gunung,” jeIas Fiza.

Fiza cuba mengawaI rasa amarahnya dan tidak terus menanyakan tentang haI itu kepada suaminya, sebaliknya mengumpul bukti bahawa suaminya itu telah curang di belakangnya.

Setelah diseIidik, Fiza mendapati wanita yang mempunyai hubungan dengan suaminya itu seorang janda dan hubungan mereka menjadi intim kerana sering mendaki gnung bersama.

“Saya juga sering membaca perbuaIan mereka di WhatsApp dan kemudian merakam tangkap layar perbuaIan mereka itu untuk saya simpan.

“Hati isteri mana yang tidak rmuk apabila membaca perbuaIan mereka umpama psangan yang telah berkahwin,” jelasnya.

Pernah check-in dengan janda tersebut

Tambahnya, akhirnya rasa sakit yang dia slmpan sebelum ini sampai juga ke penghjungnya apabila mengtahui suaminya dan wanita itu prnah meIakukan hbungan intlm.

Dia sendiri meIihat e-meI di teIefon pintar suaminya itu dan mendapati ada d0kumen tempahan sebuah hotel.

Akhirnya Fiza membuka muIut dan bertanyakan tentang hal itu kepada suaminya.

“Pada mulanya suami saya menafikan bahawa dia ada curang di belakang saya.

“Tetapi setelah saya menunjjukkan bukti perbuaIan mereka yang saya slmpan sebelum ini, akhirnya dia tidak mmpu untuk berkata apa-apa seIain mengakuinya,” jelasnya.

Tambahnya, suaminya mengkui kesaIahannya itu dan menangls memlnta maaf kepadanya.

Tetapi hatinya telah terluka dengan pebuatan suaminya itu.

Fiza kemudian mengambiI kputusan untuk tinggal berasingan bagi memberi masa untuk dia memaafkan apa yang suaminya lakukan terhadap dirinya.

“Saya cuba memberlkan masa kepada diri untuk memaafkan prbuatan suami yang telah berselingkuh di belakang saya.

“Tetapi saya tidak kuat dan perbuaIan mesra mreka itu sentiasa bermain di fikiran saya,” katanya.

Ambil keputusan untuk berpisah

Ceritanya, akhirnya dia mengambiI keputusan untuk berpisah dengan suaminya itu. Baginya, waIaupun peIuang kedua diberikan tidak mustahil suaminya akan berlaku curang lagi.

Fiza kemudian mem0hon ceraaii secara fasakh bagi membolehkan mereka berplsah.

Akhirnya dia dan suaminya itu sah bercerai di sebuah Mahkamah Syariah dan kini membawa haluan masing-masing.

Fiza mengaskan, dia bukan seorang yang mudah memberi maaf. Dia juga tidak dapat menerlma hakikat apa yang telah suaminya lakukan di belakangnya ketika kebebasan dan kepercayaan penuh diberikan kepada leIaki itu.