Pedas!!! Daripada sibuk gesa pemilihan parti, lebih baik gesa buka parlimen je, Shabery sindir KJ

Pedas!!! Daripada sibuk gesa pemilihan parti, lebih baik gesa buka parlimen je, Shabery sindir KJ

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek mempersoal gesaan supaya Pemilihan UMNO disegerakan, sedangkan sidang Parlimen yang hanya melibatkan 220 ahli ditangguhkan.

Beliau yang bersetuju bahawa pemilihan parti berkenaan tidak lagi boleh ditangguhkan, bagaimanapun, skeptikal terhadap perjalanan proses pemilihan terutama di peringkat cawangan dan bahagian parti itu.

Soalnya, bagaimana mesyuarat dan proses pemilihan di peringkat cawangan lebih selamat daripada sidang Parlimen sedangkan parti itu mempunyai lebih 21,000 cawangan dan 191 bahagian di seluruh negara.

“Dalam sistem UMNO, pemilihan mesti bermula dengan pemilihan di peringkat cawangan. Banyak cawangan keahliannya sekitar 500 orang. Di Johor ada cawangan melebihi 1,000 ahli. Manakala di Sabah cawangan terbesar dalam Bahagian Libaran ada sampai 2,700 orang ahli. Semua layak mengundi.

“Di peringkat bahagian, perwakilan antara 700 hingga 2,000 orang. Bergantung saiz ahli dan cawangan. Di Sabah, ramai perwakilan kena bergerak sehari sebelum pemilihan, dari kawasan pendalaman dan pulau-pulau.

“Jumlah perwakilan layak mengundi keseluruhannya 150,000 orang. Mereka juga akan mengundi untuk kepimpinan Pusat,” katanya dalam hantaran di Facebook peribadinya.

Beliau juga menzahirkan kekhuatiran berkenaan isu pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) dan jumlah korum persidangan di peringkat cawangan dan bahagian lantaran negara masih dalam tempoh darurat.

Ahmad Shabery bagaimanapun bersetuju dengan pandangan Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin yang menyifatkan jika pemilihan dibuat selepas Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15), ia tidak menjamin UMNO semakin kuat.

“Banyak yang saya setuju dgn KJ (Khairy). Kecuali beberapa hal. Semua berasas data dan sains.

“Pemilihan UMNO tak boleh ditangguh lepas PRU15 kerana tak tahu bila PRU15 diadakan. Paling lewat tahun 2023. Takkan nak tangguh beberapa kali lagi?

“Ini data dan sains. Saya setuju. Pemilihan lepas PRU tak jamin UMNO makin kuat.

“Bukti, kalah PRU14 walaupun tak ada pemilihan sebelum itu. Ini pun data dan sains. Saya setuju,” ujar beliau lagi. – AA