Pelajar 13 tahun parah perut tertusuk buluh, anak yatim kematian ibu dijaga datuk & nenek sejak usia 10 bulan

Pelajar 13 tahun parah perut tertusuk buluh, anak yatim kematian ibu dijaga datuk & nenek sejak usia 10 bulan

 

Gara-gara terlanggar  sebuah pacuan empat roda yang sedang menjalankan kerja  pembersihan bendera parti selepas pilihanraya, seorang remaja berusia 113 tahun parah apabila buluh sepanjang dua meter tertusuk ke perutnya.

Dalam kejadian malam tadi, Mohammad Ammar Hazriq Zuhan, 13, yang juga pelajar tingkatan satu Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Bendahara tertusuk buluh  selepas motosikal ditunggangnya merempuh belakang sebuah kenderaan pacuan empat roda yang membawa muatan itu yang diparkir di Kilometer (KM) 29 Jalan Gua Musang-Jeli, di atas jambatan Pulau Setelu, 9.30 semalam.

Pelajar Parah Perut Tertusuk Buluh

Ketua Polis Daerah Gua Musang, Superintenden Sik Choon Foo berkata, siasatan awal mendapati mangsa yang menunggang motosikal jenis Honda EX5 dalam perjalanan untuk memancing dari rumahnya di Kampung Pulau Setelu.

“Mangsa telah dibawa oleh orang awam ke Hospital Gua Musang untuk mendapatkan rawatan awal sebelum dirujuk ke Hospital Sultan Ismail Petra, Kuala Krai.

Dalam pada itu, memetik laporan Harian Metro, Mohammad Ammar yang juga anak yatim kematian ibu pada usianya 10 bulan dan kini tinggal  bersama datuk dan neneknya sedari kecil sudah selamat menjalani pembedahan bagi membuang buluh yang tertusuk di bahagian perutnya pagi tadi.

Pelajar Parah Perut Tertusuk Buluh, Anak Yatim Kematian Ibu Dijaga Datuk & Nenek Sejak Usia Usia 10 Bulan

Pacuan empat roda yang diparkir yang dirempuh oleh remaja berkenaan. Sedang menjalankan kerja mencabut bendera parti yang teribat pilihanraya.
Pelajar Parah Perut Tertusuk Buluh, Anak Yatim Kematian Ibu Dijaga Datuk & Nenek Sejak Usia Usia 10 Bulan
Buluh tajam itu tertusuk di perut pelajar berusia 13 tahun ini ketika dalam perjalanan pergi memancing
Pelajar Parah Perut Tertusuk Buluh, Anak Yatim Kematian Ibu Dijaga Datuk & Nenek Sejak Usia Usia 10 Bulan
Remaja ini dilaporkan dalam keadaan stabil selepas menjalani pembedahan membuang buluh berkenaan pagi tadi di hospital.

Anak Yatim Kematian Ibu Dijaga Datuk & Nenek Sejak Usia Usia 10 Bulan

Bapa saudara mangsa, Mohd Saiful Azman Jaafar, 29, berkata Mohammad Ammar kini berada dalam keadaan stabil selepas menjalani pembedahan lebih dua jam.

Bagaimanapun, katanya, anak saudaranya itu perlu pemeriksaan secara berterusan kerana dibimbangi masih ada serpihan buluh pada perutnya.

“Waktu saya melawat pagi tadi, Mohammad Ammar masih tidur mungkin kesan ubat bius belum hilang.

“Mengikut kata doktor, Mohammad Ammar perlu menjalani pemeriksaan berkala kerana dibimbangi serpihan buluh masih berada di dalam perutnya,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Menurutnya, dia mengetahui kejadian menimpa anak saudaranya itu 9.50 malam.

“Ada orang datang rumah memaklumkan kejadian, saya bergegas ke tempat kejadian dan membawanya ke Hospital Gua Musang.

“Ketika dalam perjalanan dia mengadu sakit. Saya harap orang ramai dapat doakan kesembuhan anak saudara saya,” katanya.

Mohd Saiful berkata, Mohammad Ammar tinggal bersama datuk dan neneknya yang membesarkannya sejak kecil kerana dia kematian ibu ketika berusia 10 bulan.

Dalam pada itu, polis memaklumkan  kes disiasat bawah Seksyen 43 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan siasatan lanjut masih dijalankan.

Dalam perkembangan lain, Choon Foo memberitahu pengguna jalan raya diingatkan supaya lebih berhati-hati semasa menjalankan kerja-kerja di laluan jalan raya dengan memberi isyarat secukupnya kepada pengguna yang lain.

“Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berkenaan kejadian tersebut boleh menyalurkan maklumat bagi membantu siasatan dengan menghubungi talian 099121222 019-9710976,” katanya.