Pelik!!! Noor Hisham rayu orang ramai duduk rumah dua minggu sedangkan kayangan dibiar bebas tidak dihukum

Pelik!!! Noor Hisham rayu orang ramai duduk rumah dua minggu sedangkan kayangan dibiar bebas tidak dihukum

Kementerian Kesihatan (KKM) memerlukan tempoh dua minggu ini bagi melaksanakan beberapa kesiapsiagaan dalam membendung penularan wabak Covid-19 dalam negara.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata antara kesiapsiagaan itu ialah ‘stockpilling’ (penyimpanan stok) peralatan dan ubat-ubatan selain melihat susun atur untuk meningkatkan lagi keperluan wad dan unit rawatan rapi (ICU) bagi pesakit Covid-19.

Justeru, beliau merayu kepada rakyat Malaysia untuk membantu KKM dengan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kendiri dan keluarga untuk tempoh dua minggu ini agar dapat memutuskan rantaian jangkitan wabak itu dan hospital dapat menampung lebih banyak pesakit yang kian meningkat.

“Jangkitan yang meningkat sekarang adalah kes yang terdedah kepada aktiviti dalam tempoh dua minggu. Kita belum melihat aktiviti selepas Aidilfitri.

“Sebelum Aidilfitri ada pendedahan terhadap virus itu sama ada melalui aktiviti pergerakan mahupun perhimpunan di kompleks beli-belah dan tempat awam,” katanya pada sidang media bersama Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengenai perkembangan PKP di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata beberapa tindakan telah diambil oleh KKM bagi menangani peningkatan kes Covid-19 mutakhir ini, antaranya mengenal pasti kemudahan sementara untuk menempatkan pesakit-pesakit kritikal.

Pada ketika ini, penggunaan katil ICU di seluruh negara telah mencapai 91 peratus manakala di Lembah Klang sahaja adalah 113 peratus.

Dr Noor Hisham berkata KKM telah mengenal pasti ruang tertentu seperti wad pemerhatian rawatan harian untuk diubah suai menjadi ICU dan menambah ICU medan di Hospital Kepala Batas kepada 27 katil.

KKM juga telah meminta hospital swasta untuk menambah katil ICU kepada 124 katil berbanding 104 sebelum ini selain turut menggunakan Ordinan Darurat Seksyen 3 iaitu mengambil alih hospital baru yang belum digunakan seperti Hospital Cyberjaya dan Hospital Pakar Kanak-Kanak Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) untuk merawat pesakit Covid-19.

Selain itu, Dr Noor Hisham berkata strategi lain termasuk mewujudkan Pusat Kawalan Bersepadu yang bertanggungjawab untuk melihat kesepaduan penggunaan katil ICU, menangguhkan pembedahan elektif dan merujuk pembedahan bukan kes Covid-19 kepada hospital swasta.

Jelasnya, KKM juga menggunakan kaedah penyumberluaran iaitu merujuk kes bukan Covid-19 kepada hospital swasta dan pengambilalihan kemudahan awam untuk dijadikan Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC).

Bagaimanapun, Dr Noor Hisham menegaskan pertambahan katil dan ICU bukan penyelesaian mutlak untuk menangani penularan wabak itu sebaliknya menegaskan hanya tindakan kesihatan awam mampu melandaikan keluk jangkitan Covid-19.

“Virus tidak bergerak, yang bergerak ialah manusia. Jadi terus duduk di rumah, bantu kami. Virus akan menjangkiti dan akan membiak di dalam paru-paru sehingga ada mutasi jika pembiakan yang banyak,” tegasnya. – MK