Pemandu e-hailing kongsi rakaman ‘dashcam’ detik-detik pokok besar tumbang hempap keretanya

Pemandu e-hailing kongsi rakaman ‘dashcam’ detik-detik pokok besar tumbang hempap keretanya

 

Seorang pemandu e-hailing berkongsi rakaman kamera papan pemuka (dashcam) yang memperlihat detik-detik pokok di Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur tumbang menghempap kenderaannya.

Pemandu kereta Perodua Bezza berwarna merah, Abdul Hayyi Al Hakimi Nazli, 26, menarik perhatian ramai selepas berkongsi saat-saat genting yang turut menyebabkan dirinya tercedera.

Menerusi video terbabit, jelas kedengaran bunyi pokok besar berusia 50 tahun itu sebelum ia jatuh menghempap landasan monorel serta 18 kenderaan lain.

Apa yang mengerikan, jelas terlihat dahan besar pokok tua itu menembusi cermin hadapan kereta dan menghempap kenderaan yang dipandu Abdul Hayyi.

“Terima kasih atas doa semua. Doakan saya Allah hadiahkan saya kereta baharu ya. Ujian baru sebulan kahwin,” kongsinya menerusi hantaran di TikTok.

Apa yang membuatkan ramai sebak apabila Abdul Hayyi tidak putus-putus mengucapkan kalimah suci Allah ketika berdepan situasi getir itu.

Lelaki itu bersama seorang penumpang wanita warga Sweden, 72, dilaporkan terselamat dan difahamkan wanita terbabit masih mendapatkan rawatan di hospital.

Para pengikut juga sempat bertanya berkenaan rahsia doa serta amalan sehariannya kerana terselamat dalam kemalangan itu meskipun kereta dipandunya remuk teruk.