Pemimpin Bersatu bidas MP Kudat, sahkan Veveonah memang ambil peperiksaan

Pemimpin Bersatu bidas MP Kudat, sahkan Veveonah memang ambil peperiksaan

Timbalan Pengerusi Bersatu Sabah, Masidi Manjun, mengesahkan penuntut Universiti Malaysia Sabah (UMS), Veveonah Mosibin tidak menipu dan memang mengambil peperiksaan akhir secara dalam talian semasa memanjat pokok bagi mendapatkan liputan internet baru-baru ini.

Anggota Dewan Undangan Negeri Karanaan itu berkata, dia sendiri berjumpa dengan Timbalan Naib Canselor dan Pengarah Asasi Sains UMS untuk mendapatkan gambaran sebenar mengenai perkara itu.

“Veveonah sememangnya mengambil peperiksaan akhir antara 9 hingga 12 Jun, 2020.

“Veveonah merupakan pelajar contoh dan ditawarkan untuk melanjutkan pengajian dalam bidang Sains Marin di peringkat ijazah di UMS,” kata Masidi melalui ciapan di Twitter.

Masidi Manjun

Kenyataan Masidi itu berbeza daripada maklumat disampaikan seorang lagi ahli politik Bersatu Sabah merangkap Anggota Parlimen Kudat, Abdul Rahim Bakri, melalui akaun Facebooknya.

Hantaran Abdul Rahim itu kemudian dipadamkan selepas mendapat kecaman daripada orang ramai.

Sebelum ini Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Zahidi Zainul Abidin dan Abdul Rahim menegaskan Veveonah sebenarnya berlebih-lebihan semasa memuat naik hantaran mengenai kesukarannya mendapatkan liputan internet di Sabah.

Zahidi kemudian mengakui terkhilaf semasa mendakwa personaliti YouTube itu menipu kononnya memanjat pokok semasa menjawab soalan peperiksaan.

Kata Zahidi, dia mendapat maklumat yang tidak tepat semasa memberikan jawapan di Dewan Negara. Justeru Zahidi memohon maaf atas kesilapan tersebut.

Anggota Parlimen Padang Besar itu turut memberitahu mendapat maklumat itu daripada Abdul Rahim yang juga ahli parlimen Kudat.

Isu sebenar bukan peperiksaan

Bagaimanapun, Abdul Rahim mempertahankan dakwaan Veveonah menipu dengan berkongsi laporan daripada ketua kampung bahawa Veveonah tidak menetap di Kampung Sepatalang seperti yang didakwanya.

Pada posting Facebook semalam, Abdul Rahim juga memberitahu seorang dekan fakulti dan pensyarah UMS mengesahkan kepadanya bahawa pada ketika itu (12 Jun) tiada peperiksaan dalam talian dan hanya sekadar kelas biasa.

Bagaimanapun, beberapa rakan sekelas Veveonah tampil untuk menegaskan bahawa mereka sememangnya menduduki peperiksaan dalam talian pada tarikh tersebut.

Sumber : Malaysiakini