Pendakwaraya tarik balik rayuan, Ku Nan bebas dari kesalahan rasuah RM2 juta

Pendakwaraya tarik balik rayuan, Ku Nan bebas dari kesalahan rasuah RM2 juta

Negara dikejutkan dengan satu laporan bersumberkan akhbar The Edge mendakwa pihak pendakwaraya telah membuat keputusan menarik semula rayuan ke atas kes rasuah RM2 juta melibatkan Ahli Parlimen Outrajaya, Tengku Adnan Tengku Mansor atau lebih dikenali sebagai Ku Nan.

Mahkamah Rayuan sebelum ini telah membebaskan Ku Nan dalam kes rasuah RM2 juta selepas Mahkamah Tinggi menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan dan denda RM2 juta di atas kesalahan tersebut.

Pihak pendakwaan telah memfailkan notis rayuan di Mahkamah Persekutuan pada 19 Julai, tiga hari selepas bekas setiausaha agung Umno berusia 70 tahun, lebih dikenali sebagai Ku Nan, dibebaskan dalam keputusan majoriti 2-1.

Bagaimanapun, tiada pengurusan kes berkaitan rayuan telah ditetapkan sejak itu.

Kini, The Edge telah mengetahui dengan pasti bahawa pihak pendakwaan telah menarik balik rayuannya.

The Edge menghubungi Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun melalui mesej teks sejurus selepas jam 2 petang Rabu untuk mengesahkan perkara itu, tetapi beliau masih belum menjawab.

The Edge juga telah menghubungi peguam Ku Nan, Datuk Tan Hock Chuan, dan sedang menunggu jawapannya.

Pada 21 Dis tahun lepas, hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan mendapati Ku Nan bersalah atas tuduhan rasuah kerana menerima sejumlah RM2 juta daripada pengarah urusan Aset Kayamas Sdn Bhd Tan Sri Chai Kin Kong, dan menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan dan denda kepada bekas Menteri itu. dia RM2 juta.

Derma politik

Dalam membalikkan keputusan itu, panel Mahkamah Rayuan yang diketuai oleh Hakim Datuk Suraya Othman memutuskan bahawa RM2 juta yang dibayar oleh Chai kepada Ku Nan adalah derma politik kepada Umno untuk perbelanjaan pada pilihan raya kecil Kuala Kangsar dan Sungai Besar pada Jun 2016.

Hakim Suraya, membacakan keputusan majoriti pada 16 Julai, menyatakan bahawa Chai telah mendedahkan perkara ini semasa keterangannya, dan ia tidak dicabar oleh pihak pendakwaan.

“Kesaksian beliau sebagai saksi bintang (jumlah wang) sebagai derma kepada Umno tidak dicabar. Saksi itu berkata Tengku Adnan telah meminta derma untuk dua pilihan raya kecil itu berjumlah RM5 hingga RM6 juta.

“Chai sanggup membayar RM2 juta untuk ini dan pihak pendakwaan tidak menyoal balas Chai mengenai perkara ini atau menganggapnya sebagai saksi yang bermusuhan atau mendakwanya dalam kes ini. Keterangan itu juga disokong oleh keterangan Tadmansori Sdn Bhd (sebuah syarikat yang dikawal). oleh Ku Nan) ketua pegawai operasi Datuk Mohd Hasbi Jaafar, bahawa wang itu adalah untuk Umno.

“Selain itu, pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Mohd Saad Bordani juga memberi keterangan dan bersetuju bahawa Chai dan Tengku Adnan memberitahunya bahawa RM2 juta itu [adalah] derma politik,” kata Hakim Suraya.

Beliau menambah adalah sudah basi bahawa pihak pendakwaan terikat dengan keterangan saksinya sendiri, tanpa pemeriksaan balas dilakukan.

Penghakiman bertulis yang dikeluarkan Mahkamah Rayuan pada 29 Okt lepas menunjukkan bahawa keputusan majoriti itu ditulis oleh seorang lagi anggota panel, Hakim Datuk Ahmad Nasfy Yasin.

Keputusan minoriti

Sementara itu, Hakim Datuk Abu Bakar Jais, dalam keputusan minoritinya, memutuskan bahawa Mahkamah Tinggi adalah tepat untuk mensabitkan dan menjatuhkan hukuman kepada Ku Nan kerana semua unsur rasuah telah dibuktikan, termasuk beliau adalah seorang pegawai awam.

Hakim berkata adalah hakikat bahawa wang masuk ke dalam akaun Tadmansori tanpa pertimbangan kerana Aset Kayamas tidak mempunyai urusan dengan syarikat itu.

Tambahnya, tiada bukti bahawa wang daripada Tadmansori telah disalurkan kepada Umno.

“Saya dapati wang itu dimasukkan ke dalam akaun tertuduh untuk kegunaan sendiri tanpa balasan yang berharga,” katanya sambil menambah terdapat juga keraguan berhubung isu resit yang dikeluarkan oleh Chai.

“Saya dapati pihak pembelaan tidak menimbulkan keraguan munasabah bagi kes itu. Sabitan dan hukuman terhadap tertuduh dikekalkan,” kata Hakim Abu Bakar.