Penjawat awam kekal profesional, kenyataan Hadi berniat jahat – CUEPACS

Penjawat awam kekal profesional, kenyataan Hadi berniat jahat – CUEPACS

Pemimpin politik perlu memberi keyakinan dan kepercayaan penuh terhadap profesionalisme penjawat awam yang kekal konsisten.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam Awam (CUEPACS), Adnan Mat, berkata penjawat awam kekal berfungsi sebagai tulang belakang pentadbiran kerajaan dan negara.

Katanya, gesaan supaya penjawat awam yang tidak selesa dengan kerajaan hari ini melepaskan jawatan, memberi gambaran seolah-olah mereka tidak amanah dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab kepada rakyat serta negara.

“Setiap penjawat awam pasti ada ideologi dan pandangan politik masing-masing, namun CUEPACS memberi jaminan mereka sangat profesional dan berkecuali dalam melaksanakan tanggungjawab serta boleh membezakan kepentingan awam yang dipikul.

“Dalam keadaan kerajaan dan kepemimpinan tertinggi bertukar ganti, penjawat awam setia melaksanakan setiap dasar yang diputuskan demi kebaikan rakyat dan negara dengan penuh profesionalisme,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Ia mengulas kenyataan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, hari ini yang mahu penjawat awam mengikut arahan kerajaan yang dikuasai parti memerintah walaupun mereka tidak menyokong parti yang membentuk kerajaan itu.

Katanya, sekiranya penjawat awam tidak selesa dengan kerajaan bukan daripada parti yang disokong, mereka boleh meletak jawatan.

Adnan berkata, CUEPACS berharap tiada lagi tuduhan atau timbul persepsi penjawat awam tidak menyokong atau mensabotaj kerajaan.

Selama ini, tegasnya, penjawat awam membantu melaksanakan segala dasar kerajaan dalam membangunkan negara dan memelihara kesejahteraan rakyat.

“Sejarah membuktikan penjawat awam tiada masalah dalam melaksanakan amanah walaupun berlaku peralihan kerajaan pada Pilihan Raya Umum ke-14 dan sekali lagi tahun lalu.

“Tidak timbul isu sabotaj, malah penjawat awam kekal komited membantu kerajaan mendepani cabaran pandemik COVID-19,” katanya.

Katanya, adalah tidak wajar membangkitkan perkara yang cuba mengaitkan profesionalisme penjawat awam ketika semua pihak fokus mendepani cabaran pandemik ketika ini.

Sementara itu, CUEPACS mengingatkan semua penjawat awam sentiasa mematuhi arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan kerajaan bagi mengekang penularan COVID-19.

“Sekali lagi, pengorbanan supaya kita tidak melakukan perjalanan balik kampung dengan merentas daerah atau negeri amat diperlukan ketika petugas barisan hadapan bertungkus-lumus di ‘medan perang’ melawan COVID-19.

“CUEPACS berharap masyarakat memberi kerjasama kepada penjawat awam yang bertugas terutama dalam menguatkuasakan peraturan PKP,” katanya. – BH