Penuh istiadat, Presiden Jokowi sambut PM Anwar dengan meriah

Penuh istiadat, Presiden Jokowi sambut PM Anwar dengan meriah

 

Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini dalam rangka lawatan rasmi dua hari ke Indonesia, mengadakan pertemuan bersama Presiden Indonesia Joko Widodo atau lebih dikenali sebagai Jokowi di Istana Kepresidenan Bogor.

Setibanya beliau di kompleks pejabat eksekutif dan kediaman rasmi presiden pada hari kedua lawatan, beliau yang lengkap bersongkok diberikan sambutan karpet merah penuh istiadat oleh Jokowi.

Dalam sebuah video live yang disiarkan dalam YouTube rasmi sekreteriat Indonesia itu, dapat dilihat beliau disambut dengan penuh hormat diiringi dengan pasukan berkuda, pasukan berbusana tradisional serta pancaragam Pasukan Pengamanan Presiden (Paspampres).

Setibanya di perkarangan hadapan Istana, PM disambut oleh Presiden Jokowi dan perarakan itu kemudian disusuli dengan istiadat kenegaraan dengan memainkan lagu kebangsaan Malaysia, Negaraku dan lagu kebangsaan Indonesia, Indonesia Raya.

Perarakan kemudian disambung dengan tembakan meriam sebanyak 19 kali, kemudian kedua-dua pemimpin itu menjalankan pemeriksaan ke atas barisan kehormat.

“Saya kemudiannya diperkenalkan kepada barisan Menteri Kabinet Indonesia, diikuti upacara menanam pokok jenis merawan (‘hopea odorata’) di halaman belakang Istana dan dibawa melawat kawasan sekitar dalam Kebun Raya Bogor oleh Pak Jokowi menggunakan kereta ‘buggy’,” tulisnya dalam Facebook.

Turut menyertai lawatan tersebut adalah diiringi Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir; Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari.