Penyanyi The 1975 buat perangai lagi, sengaja persenda insiden kontroversi di Malaysia ketika konsert Lollapalooza

Penyanyi The 1975 buat perangai lagi, sengaja persenda insiden kontroversi di Malaysia ketika konsert Lollapalooza

Penyanyi utama The 1975, Matty Healy dilihat sengaja ungkit atau ‘bergurau’ tentang kontroversi yang melanda kumpulan itu di Good Vibes Festival bulan lalu.

Semasa membuat persembahan di konsert Lollapalooza 2023 di Chicago, Amerika Syarikat semalam, Matty Healy 1975 mahu bercakap tentang ‘tip melancong’ dan belum sempat beliau bersembang, ahli kumpulannya terus memainkan lagu hit mereka ‘It’s Not Living If It’s Not With You’.

“Anda mahu tip melancong? Jangan pergi ke..” katanya. Rata-rata peminat setia tahu perkara itu sebenarnya hanyalah gimik persembahan yang dibuat kumpulan tersebut sebelum memulakan lagu ‘It’s Not Living If It’s Not With You’.

Janna Nick Peragakan HONOR 90 Dalam Muzik Video, Ini Cara Untuk Anda Beli Dan Menang Hadiah Menarik

 

Ajaibnya, Matty tidak berkelakuan kurang ajar semasa membuat persembahan di Lollapalooza 2023 dan hanya menyanyi dan menghiburkan peminat yang hadir; tidak seperti semasa beliau di Malaysia.

Terdahulu, The 1975 telah melanggar peraturan persembahan dalam Malaysia dengan merokok, minum minuman keras, meludah, memperlekeh undang-undang syariah mengharamkan LGBT dan bercium rakan sejantina di hadapan penonton.

Akibat perbuatan tersebut, acara festival yang berbaki dua hari telah diarahkan dihentikan serta-merta oleh Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil.