Penyokong Pas bengang tular video troll kutip derma bantu Sanusi bayar saman Mahfuz RM120,000

Penyokong Pas bengang tular video troll kutip derma bantu Sanusi bayar saman Mahfuz RM120,000

 

Seorang individu telah mencipta video parodi di mana mereka berpura-pura mengutip derma.

Bagi membantu Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor membayar denda fitnah terhadap Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Kedah, Mahfuz Omar.

Video yang disiarkan oleh pengguna TikTok @fadlihussin84 itu menunjukkan individu itu mendekati orang ramai di khalayak ramai sambil memegang peti derma untuk menyokong Sanusi, bertujuan untuk mengukur reaksi orang ramai terhadap pemimpin PAS itu.

Namun, tanpa disedari ramai, perbuatan itu hanyalah “troll” atau gurauan semata-mata. Sanusi, secara serius, menafikan sebarang kaitan dengan individu terbabit.

Dia mendakwa bahawa dia tidak mengenali orang itu dan tidak mempunyai sebarang pengetahuan tentang perkara itu. “Saya sudah bayar denda itu kepada Datuk Mahfuz. Saya tidak kenal individu itu pun. Ia tidak ada kena mengena dengan saya. Mungkin dia bersimpati dengan saya,” kata Sanusi seperti dilaporkan Harakahdaily.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai video yang tular di media sosial menerusi aplikasi TikTok.

Di penghujung video itu, individu itu turut menasihati Muhammad Sanusi supaya berusaha membayar denda itu sendiri.

Pada 9 Oktober 2019, Mahfuz, bekas Ahli Parlimen Pokok Sena, memfailkan saman fitnah terhadap Sanusi berhubung kiriman Facebook pada 30 Julai tahun yang sama, yang membabitkan Mahfuz dalam isu pemindahan tempat perjudian ke kawasan itu.

Pada 3 April, rayuan Sanusi dalam tuntutan fitnah telah ditolak, dan Mahfuz meminta kenaikan ganti rugi daripada RM50,000 kepada RM120,000.

Pada 6 Mei lalu, Sanusi menjelaskan bahawa dia sudah membayar denda kepada Mahfuz melalui peguamnya.

@fadlihussin84

Lancar kutipan tabung, MB Kedah kalah saman.. Hutang wajib bayar tidak dosa.. Parody Kutipan Tabung #selangorjagaselangor #jangankacauselangor #sanusi #sanusimdnor #kedahdarulaman🌾 #kedah #selangortiktok #fypmalaysia🇲🇾 #PMX #pm10 #partikeadilanrakyat #partiamanahnegara #umno #anwar #anwaribrahim #pas #kalihbagisama #malaysiamadani

♬ Epic Music(862463) – Draganov89

Sementara itu, semakan Malaysiakini mendedahkan individu yang mengenal pasti dirinya sebagai Fadli Hussin menjelaskan video parodi itu bertujuan menguji kesetiaan penyokong PAS.

“Kawan-kawan, jelas gurauan walaupun dah koyak. Kenapa carik? Menteri Besar Kedah sendiri kata, ‘Tak apa kalau koyak.’

“Sama ada ia benar atau tidak, apa salahnya jika ada yang mahu membantu Menteri Besar Kedah membayar denda? Kenapa perlu carik?

“Lain kali, berhati-hati dengan kata-kata. Berhenti memetik dan mengkritik orang lain. Kedah jaga Kedah, Selangor jaga Selangor,” katanya dalam satu lagi video yang dimuat naik.

Nota: Artikel telah ditulis semula, mengekalkan intipati kandungan asal sambil meningkatkan kebolehbacaan dan kejelasan.