Pergi dalam keadaan tersenyum, Kilafairy terbuka kongsikan momen akhir ibunya berpisah nyawa

Pergi dalam keadaan tersenyum, Kilafairy terbuka kongsikan momen akhir ibunya berpisah nyawa

PENYANYI dan pelakon, Kilafairy menganggap peluang berada bersama dan menemani ibunya sehingga ke nafas terakhir adalah momen tidak akan dilupakannya.

Meskipun sedih dengan kehilangan itu, Kila, 31, reda dengan takdir dengan pemergian ibunya, Allahyarham Rohana Jalil yang menghembuskan nafas terakhir di Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada jam 11.34 malam tadi.

“Alhamdulillah, arwah pergi dalam keadaan baik dan segala urusan jenazah termasuk pengebumian dipermudahkan. Malah, arwah juga pergi dalam keadaan tersenyum.

“Walaupun sedih, tapi saya reda kerana itulah yang selalu diajar oleh kedua-dua ibu bapa saya bahawa yang hidup pasti akan mati.

“Saya lega kerana sudah buat yang terbaik ketika hayatnya masih ada. Dari awal dia sakit dan dimasukkan ke hospital sehinggalah pada saat pemergiannya, saya ada di sisi.

“Malah saya juga berpeluang memandikan dan mengambil wuduk untuknya,” katanya yang ditemui ketika majlis pengebumian Allahyaraham ibunya.

Kila atau nama sebenarnya, Syakila Nisha, mengakui terlalu banyak kenangan bersama Allahyarham yang akan kekal kemas dalam ingatan, termasuk pesan dan nasihat yang diberikan selama ini.

“Arwah mama seorang yang sangat lucu dan suka bergurau. Kami banyak menghabiskan masa bersama kerana saya belum berkahwin dan masih tinggal bersamanya.

“Pesan yang paling saya ingat adalah nasihatnya agar saya sentiasa menghormati orang yang lebih tua dan tidak lupa diri,” katanya yang kelihatan cukup tenang.