Pernah alami ‘whitehead’ kronik, ini cara Hawa Rizwana tanganinya

Pernah alami ‘whitehead’ kronik, ini cara Hawa Rizwana tanganinya

 

Penyampai radio, Hawa Rizwana Redzuan tidak pernah gagal untuk sentiasa tampil cantik sama ada di hadapan kaca televisyen mahupun di khalayak umum.

Namun Hawa akui bahawa dia juga tidak terlepas dari mengalami masalah kulit seperti wanita lain seusianya di luar sana.

Hawa akui sebelum ini dia juga mempunyai masalah bintik-bintik putih (Whitehead) yang kronik. Namun Hawa berjaya keluar daripada masalah kulit yang dihadapinya itu.

“Hawa ada masalah sebab ada resdung, jadi kadang-kadang ada produk yang tak sesuai dengan muka. Akan naik whitehead dekat hidung terutamanya, tempat yang paling exposed!

“Jadi Hawa akan atasinya dengan cara ini, dulu-dulu Hawa guna putih telur tu. Pukul putih telur tu sampai kembang, lepas tu letak kapas dan tempel dekat whitehead di bahagian hidung, bila pagi Hawa akan cabut. Jadi, memang berkesan dan boleh nampak la whitehead tu memang keluar dari kulit kita,” katanya.

Pilih Ada Kandungan Glycolic Asid

Jelasnya lagi, memandangkan sekarang sudah moden dan terdapat lambakan produk kecantikan kulit yang mampu menyelesaikan masalah whitehead ini. Jadi Hawa hanya menggunakan produk yang terjual di pasaran.

Tambahnya lagi, produk yang mempunyai kandungan Glycolic Asid yang tinggi adalah amat baik untuk membantu merawat masalah whitehead yang kronik ini.

“Tapi sekarang ni ada beberapa produk yang dah ada Instant punya untuk keluarkan whitehead. Whitehead atau blackhead patches. Jadi kita cuma perlu tampal, letak air lepas itu kita cabut.

“Tapi Hawa jumpa juga beberapa produk yang ada Glycolic Acid untuk letak dan senang nak keluarkan whitehead tu. Itu lah cara dan tip yang Hawa lakukan setiap kali whitehead mengganas,” seloroh Hawa.

Sebenarnya tak susah pun sis kalau nak cantik ni. Pokok pangkalnya hati, kalau kita dambakan kecantikan dan mahu sentiasa kelihatan cantik, ia perlulah seiring dengan usaha yang dilakukan. Perlu ada kerajinan dan keazaman yang tinggi je.

Sama seperti apa yang dilakukan Hawa ni, atasi masalah kulit dengan cara alami dan homemade sahaja, kemudian bila dah ada solusi lebih mudah.

Haa… jadi kenapa beri alasan malas untuk cantikkan diri kan? Jom kirta cuba atasi masalah whitehead dan cela lain dengan tip yang dikongsikan oleh Hawa Rizwana ini.