Petisyen pilihan raya Parlimen Kemaman : Akhirnya Pas terima hakikat parti Islam itu semakin diresapi dengan unsur rasuah

Petisyen pilihan raya Parlimen Kemaman : Akhirnya Pas terima hakikat parti Islam itu semakin diresapi dengan unsur rasuah

Pas tidak akan mengemukakan rayuan terhadap keputusan petisyen pilihan raya bagi Parlimen Kemaman.

Memetik Sinar Harian, Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, keputusan itu dibuat susulan Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu, Anselm Charles Fernandis mengesahkan terdapat unsur rasuah bagi pilihan raya parlimen berkenaan, namun tidak menamakan mana-mana pihak.

Jelasnya, parti itu juga bersedia dengan sebarang kemungkinan termasuk pilihan raya kecil (PRK) yang bakal diadakan dalam masa terdekat.

“Sehubungan dengan itu Pas menunggu dan bersiap sedia untuk mengambil langkah selanjutnya berdasarkan ketetapan yang akan dibuat oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berikutan daripada keputusan tersebut,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Mahkamah Pilihan Raya Terengganu pada 26 September lalu menerima petisyen yang difailkan seorang pengundi bagi membatalkan kemenangan Ahli Parlimen Kemaman dari Pas, Che Alias Hamid pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Keputusan itu dibuat Anselm setelah mendapati wujud unsur sogokan kepada pengundi ketika tempoh kempen pilihan raya bagi parlimen berkenaan.

Pada 3 Januari lalu, bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said memberitahu, pihaknya memfailkan petisyen memohon mahkamah membatalkan keputusan PRU15 melibatkan Parlimen Marang, Kemaman dan Kuala Terengganu.