PRN Sarawak: Abang Johari gagal tandingi kepimpinan Adenan

PRN Sarawak: Abang Johari gagal tandingi kepimpinan Adenan

Ketua Menteri Sarawak, Abang Johari Openg tidak akan dapat mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh pendahulunya Adenan Satem, yang meninggal dunia akibat sakit jantung setelah tiga tahun memegang jawatan itu, kata Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Sarawak, Chong Chieng Jen.

Chong berkata rakyat Sarawak akan membandingkan kepemimpinan serta dasar yang diumumkan oleh Adenan dan Abang Johari dalam pilihan raya negeri akan datang, yang akan diadakan paling lewat pada Ogos 2021.

Ini akan menjadi pilihan raya pertama di negeri itu setelah parti-parti yang membentuk kerajaan negeri keluar dari BN dan dijenamakan semula sebagai Gabungan Parti Sarawak (GPS).

“Rakyat akan membuat perbandingan antara Abang Johari dan Adenan pada pilihan raya akan datang. Begitu juga, dalam pilihan negeri 2016, pengundi membandingkan Adenan dengan pendahulunya Abdul Taib Mahmud, yang memimpin negeri itu selama 33 tahun hingga 2014,” kata Chong dalam satu wawancara dengan Malaysiakini .

Adalah biasa bagi pemimpin baru meraih populariti dan keyakinan yang lebih tinggi di kalangan rakyat ketika mereka baru memegang jawatan.

Contoh lain ialah bekas perdana menteri Abdullah Ahmad Badawi, yang memegang jawatan perdana menteri pada tahun 2002 dan memimpin BN pada pilihan raya umum 2004, sekali gus memenangi 198 kerusi parlimen.

Ia adalah majoriti terbesar dimenangi BN sejak pilihan raya tahun 1978.

Begitu juga dalam pilihan raya Sarawak pada tahun 2016, yang mana Adenan menjadi faktor utama di sebalik kemenangan besar BN Sarawak apabila berjaya memenangi 72 daripada 82 kerusi DUN.

Sementara PH hanya memenangi 10 kerusi berbanding 15 kerusi yang ditandinginya pada pilihan raya 2011.

Menurut Chong, dia tidak menjangkakan sesuatu yang serupa dengan faktor Adenan yang akan memberi kesan kepada pembangkang pada pilihan raya akan datang.

 

Katanya, sebahagian dasar dan rancangan yang dilaksanakan oleh Adenan bermanfaat bagi rakyat, manakala penggantinya membuat pengumuman besar yang tidak dapat dirasakan langsung oleh rakyat.

“Abang Johari membuat pengumuman menarik dengan projek-projek mewah. Contohnya, dia mengumumkan transit aliran ringan (LRT), yang kemudiannya berubah menjadi sistem transit aliran autonomi (ART),” katanya.

Pada April 2017, Abang Johari mengumumkan penangguhan projek LRT bernilai RM10.8 bilion, yang menghubungkan Kuching ke Samarahan dan Serian. Ini kerana kerajaan negeri perlu menyalurkan semula dana untuk membina kemudahan asas bagi kawasan luar bandar.

Projek LRT berkenaan dihidupkan semula pada Mei 2019, tetapi dua bulan kemudian, kerajaan negeri memutuskan untuk menukarnya kepada ART.

Chong juga menyebut mengenai rancangan kerajaan negeri untuk membangunkan 1,300 menara telekomunikasi di seluruh Sarawak dan menubuhkan syarikat telekomunikasi milik kerajaan yang menurutnya tidak dapat dilaksanakan.

“Beberapa menara telco didirikan tetapi tidak ada syarikat telco yang ingin menyewanya kerana caj (sewa) terlalu tinggi. Kerajaan membiayai sebuah syarikat swasta untuk memungut yuran tetapi syarikat telco enggan terlibat dalam perniagaan yang merugikan.

“Akibatnya, kerajaan negeri kemudian memutuskan untuk menubuhkan syarikat telco sendiri. Dengan tidak menggunakan syarikat telco yang ada, kamu hanya  memiliki pelanggan dan pasaran untuk 3 juta (penduduk di Sarawak). Ini tidak cukup untuk mengekalkan perniagaan,” tambah Chong.

Sebagai kesimpulan, Chong berkata rakyat Sarawak tidak dapat melihat manfaat daripada dasar yang dilaksanakan oleh Abang Johari berbanding Adenan.

Sejak memegang jawatan pada tahun 2014, Adenan menjauhkan BN Sarawak daripada skandal membabitkan Taib dan perdana menteri ketika itu, Najib Razak apabila skandal 1MDB pertama kali dibongkar.

Adenan juga menyemak semula struktur tarif elektrik bagi sektor domestik, komersial dan perindustrian untuk mengurangi kenaikan kos sara hidup.

Dia juga mengurangkan bayaran premium untuk pertanian dan hak milik tanah, memansuhkan cukai tanah dan tol jambatan.

 

Selain itu Adenan juga meyakinkan bahawa kalimah “Allah” boleh digunakan oleh orang Kristian, yang terdiri daripada 40 hingga 45 peratus penduduk negeri.

Kerajaan negeri di bawah kepimpinan Adenan juga mengiktiraf Unified Examination Certificate (UEC), menyalurkan peruntukan kepada sekolah persendirian Cina dan melarang pemimpin Umno memasuki Sarawak.

Pada pilihan raya negeri 2016, BN menawan lima kerusi yang dimenangi DAP sebelum itu selepas undi masyarakat Cina kembali semula kepada BN.

DAP berjaya memenangi 12 kerusi DUN pada tahun 2011 semasa pentadbiran Taib.

Sarawak mempunyai 82 kerusi DUN – 36 majoriti Dayak (22 majoriti Iban), 23 kerusi majoriti Melayu Melanau, 13 kerusi majoriti Cina dan 10 kerusi campuran.

Ketika ditanya mengenai sokongan masyarakat Cina kepada PH, terutama DAP, Chong berkata orang Cina mengakui perlunya pembangkang diperkuatkan untuk memastikan kerajaan tetap dalam kawalan.

Dia juga menyatakan bahawa sentimen kuat sedang membangun dalam masyarakat Dayak yang menyaksikan beberapa kerusi majoriti Dayak jatuh kepada PH pada pilihan raya 2018.

Sumber: https://m.malaysiakini.com/news/556127?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&fbclid=IwAR21cudKrLAN2qciZI3Y8oOTrHUhvDFhXU-EwbSXBaUS-QfjNvFzmAlkor4