Proklamasi Darurat : Gagal di mahkamah, petisyen jadi alternatif

Proklamasi Darurat : Gagal di mahkamah, petisyen jadi alternatif

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad turut sama menyokong petisyen oleh Jawatankuasa Tamatkan Darurat yang merayu agar Yang di-Pertuan Agong menamatkan darurat.

Dr Mahathir berharap Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu dapat mempertimbangkan rayuan yang dibuat demi mempertahankan negara tercinta.

“Dengan ini kami rakyat Malaysia, dengan rendah hati ingin merayu kepada Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Agong dan Duli-Duli Raja-Raja Melayu untuk mempertimbangkan sembah rayuan ini demi mempertahankan negara tercinta,” kata Ahli Parlimen Langkawi itu dalam kenyataan yang dikongsi di akaun media sosial beliau.

Sebelum ini, Jawatankuasa Tamatkan Darurat yang diketuai oleh Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad melancarkan petisyen untuk mengumpul tandatangan bagi merayu agar darurat ditamatkan.

Khalid menjelaskan, jawatankuasa yang diterajuinya itu tidak berhasrat mengajak rakyat untuk turun ke jalan raya seperti di negara lain.

Sebaliknya, beliau berkata, Jawatankuasa Tamatkan Darurat hanya merayu rakyat yang prihatin untuk menurunkan tandatangan di laman sesawang mereka. – AA