Qistina Raisah akui dibuang sekolah semasa darjah 1, tak pernah ada pengalaman rehat di kantin sekolah

Qistina Raisah akui dibuang sekolah semasa darjah 1, tak pernah ada pengalaman rehat di kantin sekolah

 

Umum mengetahui bahawa sudah menjadi kebiasaan jika ibu bapa muda masa kini memilih untuk Persekolahan di Rumah anak-anak mereka dan bukannya menghantar mereka ke sekolah awam atau swasta.

Persekolahan di rumah (juga dikenali sebagai pembelajaran berasaskan rumah) ialah prosedur pendidikan di mana ibu bapa atau tutor mengajar kanak-kanak di rumah dan bukannya mendidik mereka secara formal dalam persekitaran sekolah awam atau disediakan.

Alasan utama yang diberikan oleh ibu bapa untuk Rumah sekolah anak-anak mereka tidak berpuas hati dengan kualiti pendidikan yang disediakan di sekolah awam dan keinginan untuk lebih terlibat dalam pendidikan dan pertumbuhan anak-anak mereka.

Ibu bapa bersekolah di rumah mengambil berat bukan sahaja tentang kualiti pendidikan yang disediakan oleh sekolah tempatan, tetapi juga tentang buli, iklim sekolah, dan ketidakupayaan sekolah untuk bertindak balas terhadap keperluan khusus anak-anak mereka dan kecenderungan individu.

Berbahas soal ini, pelakon remaja, Nur Qistina Raisah, 15, mendedahkan dirinya kerap ponteng sehingga pernah dibuang sekolah disebabkan sibuk di lokasi penggambaran.

Berikutan itu, Nur Qistina atau nama sebenarnya, Nur Qistina Raisah Mohd Kamarol Azri berkata, dia memilih sistem pendidikan dari rumah sejak darjah satu lagi.

“Saya memang tidak ada pengalaman duduk di kantin sekolah. Sebab saya hanya pernah pergi ke sekolah selama 10 hari sahaja ketika darjah satu.

“Selepas itu saya dibuang sekolah sebab selalu tak datang,” ujarnya kepada Kosmo! Online.

Kata pelakon yang kini berusia 14 tahun itu, dia banyak kali tidak dapat hadir ke sekolah kerana terlalu sibuk menjalani penggambaran drama dan beberapa program televisyen lain.

“Saya banyak tidak datang sekolah sebab terlalu sibuk dengan penggambaran drama termasuk beberapa program televisyen,” katanya.

Sejak dibuang sekolah ketika berusia tujuh tahun, anak bongsu daripada lima orang adik-beradik itu mula mendapatkan pendidikan di rumah (homeschooling).

“Jadi saya hanya belajar di rumah sejak berusia tujuh tahun lagi sampai sekarang,” jelasnya.

Ketika darjah enam (12 tahun), Qistina pernah cuba sekali lagi untuk mendaftar masuk ke sekolah bagi menduduki Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), namun pandemik Covid-19 pula melanda.

“Saya daftar sekali lagi masuk ke sekolah ketika berusia 12 tahun (darjah enam) untuk menduduki (UPSR), tapi PKP (Perintah Kawalan pergerakan) pula.

“Selepas itu saya dapat ‘job’ ke Itali untuk penggambaran bersama Zul Ariffin dan Neelofa. Cikgu pula ingat saya pergi bercuti, kena buang terus (lagi sekali),” katanya.

Selain mempelajari subjek asas, pelakon drama Camelia itu juga mengikuti kelas bahasa seperti bahasa Mandarin dan juga muzik (gitar), selain akan mendaftar kelas menembak pada masa akan datang.

“Cikgu akan datang ke rumah mengikut jadual saya. Satu sesi akan mengambil masa antara empat hingga ke lima jam,” katanya.

Bercakap tentang masa depan dan impian apabila memilih untuk bekerja pada usia muda, Qistina percaya bahawa perjalanan hidup dan rezekinya sudah diatur Allah SWT.

“Saya memang teringin untuk melanjutkan pelajaran sehingga ke luar negara. Tetapi itu impian ketika kecil.

“Apabila sudah semakin dewasa, saya mula sedar bahawa Tuhan sudah menetapkan tanggungjawab (bekerja) saya begini.

“Ada orang sudah belajar tinggi-tinggi pun, belum tentu boleh berjaya. Jadi saya pada usia muda sudah bina karier dan nama dalam bidang seni, jadi saya teruskan sahaja,” ujarnya.