Rakyat sambut baik Menu Rahmah RM5, rata-rata luah rasa lega

Rakyat sambut baik Menu Rahmah RM5, rata-rata luah rasa lega

 

Rata-rata rakyat Malaysia meluahkan kelegaan dengan kehadiran Menu Rahmah berharga RM5 yang mula dilaksanakan di 15,000 premis makanan di negara ini bermula semalam.

Inisiatif di tengah-tengah peningkatan kos sara hidup itu dianggap mampu meringankan beban rakyat Malaysia yang kian hari terpaksa mengikat perut dan berjimat cermat menghadapi inflasi makanan.

Lebih menarik perhatian, Menu Rahmah serendah RM4.90 yang diperkenalkan di pasar raya Mydin juga menjadi bualan ramai, sekaligus menambah kelegaan kepada rakyat terbanyak.

“Menu Rahmah kami bawakan kepada anda setiap hari!

“Dengan harga RM4.90, anda akan dapat set makanan tengahari/malam yang cukup sedap dan istimewa. Yang paling penting, dapat berjimat!,” kata Mydin dalam perkongsian di Facebook.

Dalam perkongsian itu, Mydin memuatnaik beberapa gambar makanan ringkas yang ditawarkan pasar raya itu.

Set makanan yang ditawarkan Mydin adalah berbeza setiap hari dan terdiri dari nasi ayam atau ikan, sayur, dan sebotol air minuman 500 ml.

Orang ramai membanjiri Facebook Mydin dengan komentar yang mengucapkan terima kasih atas usaha membantu rakyat Malaysia terkesan di negara ini.

Mereka juga tidak terlepas mengucapkan tahniah atas usaha kerajaan atas keprihatinan terhadap kesusahan rakyat.

“Sedapnya. Makanan sebenar dan ringkas berpatutan macam inilah kami nak. Zaman sekarang ni banyak sangat makanan pelik-pelik (semua benda kena cheese + leleh), dah lah tak sihat, kalori mencanak, mahal pula,” komen Irtihaly Awwal.

“Tahniah atas usaha membantu rakyat,” komen Neeila Sufiam

“Terbaik Mydin, terbaik Kerajaan Malaysia,” komen pula Mat Lutfi.

Program Menu Rahmah merupakan insiatif digerakkan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), Datuk Seri Salahuddin Ayub.

Inisiatif itu merupakan sebahagian daripada usaha kecil kerajaan dalam memastikan tiada golongan sasar yang terpinggir.

Selain Menu Rahmah, Salahuddin juga dalam usaha memperkenalkan Bakul Rahmah, Jualan Rahmah, dan Kafe Rahmah.