Ramai tak tahu air minuman Red Bull sebenarnya milik keluarga kaya rakyat Thailand

Ramai tak tahu air minuman Red Bull sebenarnya milik keluarga kaya rakyat Thailand

 

Red Bull ialah pembuat minuman yang terkenal dengan minuman tenaga eponimnya dan beribu pejabat di Fuschl am See di Salzburg, Austria.

Ia dikawal majoriti oleh keluarga Yoovidhya Thailand, yang mencipta minuman itu beberapa dekad lalu.

Disebabkan kejayaan jenama Red Bull, keluarga Yoovidhya adalah antara yang terkaya di kalangan keluarga perniagaan Asia berdasarkan nilai bersih dan pendapatan mereka telah meningkat dari tahun ke tahun.

Red Bull ialah salah satu jenama minuman ringan paling terkenal di dunia, menghasilkan minuman tanpa gula, versi sifar kalori dan minuman edisi khas dalam perisa tembikai, tropika dan acai beri. Tetapi jenama itu adalah peneraju dunia dalam pasaran minuman tenaga, yang mana ia menguasai 25 peratus di dunia.

Walaupun butiran tepat tentang cara Red Bull menjana wang tidak diketahui, ia mempunyai penguasaan besar-besaran ke atas pasaran minuman tenaga yang telah menyumbang terutamanya kepada pendapatan keluarga Yoovidhya serta pengasas bersama Austria jenama itu, mendiang Dietrich Mateschitz.

Walaupun merupakan pemilik majoriti jenama itu, keluarga Yoovidhya tidak terlibat dalam pengendalian harian Red Bull. Mateschitz ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Red Bull sehingga kematiannya pada Oktober 2022. Beliau digantikan oleh lembaga pengarah yang diketuai oleh tiga bos teratas — Franz Watzlawick (CEO perniagaan minuman), Oliver Mintzlaff (CEO projek korporat dan pelaburan ) dan Alexander Kirchmayr (Ketua Pegawai Kewangan).

Pemilikan majoriti telah membantu keluarga Yoovidhya menambah berjuta-juta dolar kepada nilai bersih mereka setiap tahun. Malah, Bloomberg melaporkan pada Mac 2023 kepada pasaran Red Bull yang semakin berkembang, keluarga itu menambah pendapatan sebanyak USD 7.8 bilion kepada nilai bersih mereka sejak Januari 2022. Pertumbuhan itu adalah yang tertinggi bagi mana-mana keluarga perniagaan Asia.

Bagaimanakah Red Bull dibentuk?

Asal-usul syarikat itu bermula pada tahun 1976 di Thailand. Chaleo Yoovidhya, yang mengasaskan TC Pharma (TCP) pada 1956, mula menjual minuman tenaga sirap berkafein pada 1976 dengan nama Krating Daeng. Manakala ‘Daeng’ bermaksud merah dalam bahasa Thai, ‘Krating’ ialah nama Thai untuk gaur, spesies bison yang terdapat di benua kecil India. Selepas pelancarannya, minuman itu menjadi sangat popular di kalangan kelas pekerja di Thailand.

Dietrich Mateschitz mencuba Krating Daeng dalam perjalanan berkaitan pemasaran ke negara itu dan mendapati ia menyembuhkan jet lagnya.

Menyedari potensi minuman itu di dunia Barat, Mateschitz kemudiannya mendekati Yoovidhya untuk mendapatkan kebenaran untuk mencipta versi minuman berkarbonat dan mengembangkan produk itu secara global dengan membentuk sebuah syarikat yang berbeza di Austria. Yoovidhya bersetuju dan dengan itu dilahirkan Red Bull GmbH pada tahun 1984. Minuman itu dilancarkan secara rasmi pada 1 April 1987.

Apakah yang membuatkan Red Bull begitu popular?

Kempen pemasaran inovatif Red Bull menghasilkan populariti besar jenama itu di seluruh Eropah ke pasaran di Timur Tengah, Afrika, Amerika, Afrika serta Asia-Pasifik.

Malah, pakar telah menyatakan selama bertahun-tahun bahawa salah satu sebab utama di sebalik kejayaan fenomenal jenama adalah perintis strategi pemasarannya, di mana, seperti yang Mateschitz sendiri memberitahu The Economist pada tahun 2002, mereka “tidak membawa produk kepada orang ramai, kami membawa orang ramai kepada produk itu.”

Di luar perniagaan terasnya, jenama Red Bull dan logo dua ekor lembu laga yang boleh dikenali serta-merta boleh dilihat pada acara sukan lasak. Syarikat itu menaja segala-galanya daripada menyelam tebing dan pertandingan berbasikal gunung kepada penerbangan aerobatik. Sukan tradisional seperti hoki ais dan atlet profesional dalam sukan lain, termasuk kriket, turut disokong oleh Red Bull.

Salah satu pendedahan global terbesarnya datang daripada projek Red Bull Stratos di mana penerjun udara Austria Felix Baumgartner memecahkan beberapa rekod dunia dengan melompat dari pinggir angkasa pada 2012. Menurut laporan 2022 oleh Bloomberg, lompatan itu menelan kos “berpuluh juta dolar tetapi bernilai setiap sen dalam pendedahan jenama” untuk jenama itu.

Menurut laporan itu, syarikat itu membelanjakan kira-kira satu perempat daripada hasil tahunannya, atau lebih USD 1.7 bilion, untuk tajaan dan pengiklanan pada 2020.

Syarikat itu juga memiliki beberapa pasukan sukan merentasi sukan permotoran dan bola sepak persatuan. Yang paling terkenal ialah Red Bull Racing, pasukan Formula 1 yang telah memenangi Kejuaraan Pembina sebanyak lima kali dan Kejuaraan Pemandu enam kali, termasuk dua juara F1 semasa Max Verstappen.

Antara banyak pasukan bola sepak yang dimiliki Red Bull, yang terkenal ialah juara Bundesliga Austria FC Red Bull Salzburg, pasukan Major League Soccer (MLS) New York Red Bulls dan gergasi Bundesliga RB Leipzig yang tempat asalnya ialah Arena Red Bull di bandar itu.

Red Bull juga mempunyai kehadiran dalam media, dengan saluran TV penstriman dalam talian sendiri dan label rekod Red Bull Records. Syarikat itu juga memegang 50 peratus kepentingan dalam Berger Logistik, sebuah syarikat pengangkutan Austria.

Perniagaan minuman tenaga

Walaupun cara syarikat membuat wang tidak diketahui, sebahagian besar kekayaannya datang daripada minuman tenaga yang mengandungi gabungan kafein, gula, taurin, air Alpine dan vitamin kumpulan B.

Disebabkan slogan pengiklanan semasa “Red Bull Gives You Wings,” Red Bull menjual 7.5 bilion tin di seluruh dunia pada 2019 dan mempunyai kehadiran di 171 negara dengan lebih 12,000 pekerja.

Dua tahun kemudian, syarikat itu menjual 9.8 bilion tin di seluruh dunia pada masa wabak itu telah menyebabkan banyak perniagaan di seluruh dunia bertekuk lutut. Hasil tahunannya kemudian berjumlah sekitar USD 8 bilion — lonjakan 24 peratus tahun ke tahun dan lebih 10 kali ganda hasilnya pada tahun 2000.

Bloombergmelaporkan bahawa syarikat itu menjual lebih 11 bilion tin minuman tenaga pada 2022 dan memperoleh pendapatan sebanyak USD 10.2 bilion, menunjukkan bahawa permintaan global untuk minuman tenaga bukan sahaja sangat tinggi tetapi juga Red Bull merupakan peneraju yang tidak dipertikaikan dalam segmen tersebut. Bilangan pekerja juga telah meningkat kepada lebih 15,500.

Sebab di sebalik kejayaan ini mungkin disebabkan kegemaran orang ramai terhadap minuman tenaga. Simon Chadwick, profesor sukan dan ekonomi geopolitik di Skema Business School di Paris, memberitahuBloomberg, “Minuman tenaga telah menjadi sinonim dengan gaya hidup aktif.” Dia menambah bahawa mereka yang bekerja berjam-jam “akan memerlukan minuman tenaga.”

Siapa yang memiliki berapa banyak di Red Bull, dan apakah nilai bersih serta pendapatan mereka?

Kedua-dua Yoovidhya dan Mateschitz mengeluarkan USD 500,000 setiap satu untuk mencipta syarikat baharu dan menjual minumannya. Mengikut perjanjian mereka, keluarga Yoovidhya dan Mateschitz masing-masing memegang 49 peratus saham Red Bull. Baki dua peratus diberikan kepada Chalerm Yoovidhya, anak sulung daripada 11 anak Chaleo Yoovidhya.

Apabila Mateschitz meninggal dunia, anak lelakinya Mark Mateschitz mewarisi keseluruhan pegangannya dan hampir serta-merta mencecah nilai bersih USD 15.7 bilion mengikut Indeks Billionaires Bloomberg. Sehingga Mac 2023, Mark mempunyai nilai bersih melebihi USD 20 bilion. Bapanya memiliki istana dan vila Austria, sebuah hartanah di London, sebuah pulau di Fiji, dan koleksi pesawat vintaj yang ditempatkan di kompleks Hangar-7 Red Bull di lapangan terbang Salzburg.

Sebaliknya, keluarga Chaleo Yoovidhya, yang meninggal dunia pada 2012, sentiasa memegang pegangan kawalan sebanyak 51 peratus, termasuk bahagian Chalerm Yoovidhya.

Menurut Bloomberg , nilai bersih Chalerm Yoovidhya dan keluarganya berjumlah USD 27 bilion pada Mac 2023.

Barang mahal yang dimiliki oleh Chalerm Yoovidhya dan keluarganya

Walaupun tidak banyak yang diketahui tentang bagaimana keluarga Yoovidhya membelanjakan kekayaannya, Forbes mengatakan bahawa Chalerm Yoovidhya memiliki ladang anggur bernama Siam Winery di Thailand. Ia diasaskan oleh beliau pada tahun 1986. Beliau juga mempunyai sebuah chalet di Gunung Niseko Annupuri, kawasan peranginan ski di Jepun.

Jiravat Yoovidhya, salah seorang daripada 11 anak Chaleo Yoovidhya, dan isterinya, Supatra, dilaporkan membeli rumah barisan Georgia berusia 130 tahun di kejiranan Gold Coast Chicago dengan harga USD 7.5 juta. Tidak diketahui sama ada mereka masih memiliki harta tersebut.

Laporan mencadangkan bahawa Chalerm Yoovidhya dan ahli keluarga mempunyai sekurang-kurangnya lima hartanah utama di London.

Sebaliknya, TCP diketuai oleh Saravoot, anak lelaki Chaleo dengan isteri keduanya. Menurut Bloomberg , semua pengarah syarikat adalah ahli keluarga. Semua saham dimiliki oleh keluarga, tetapi tiada ahli generasi ketiga yang terlibat dalam perniagaan.