Ramai tak tahu cara nak pilih sotong segar, ini 4 tip yang boleh diikuti

Ramai tak tahu cara nak pilih sotong segar, ini 4 tip yang boleh diikuti

 

Rupa-rupanya, ada tip pilih sotong yang segar dan ramai yang tidak mengetahui tentang perkara ini. Kebiasaannya, ramai yang akan berkongsikan cara pilih ayam atau ikan yang segar.

Nak pula banyak masakan sotong dan resipi yang boleh dicuba, memang ramai yang akan terngiang-ngiang lauk sotong yang sering menjadi santapan harian ini.

Sotong yang selalu menjadi pilihan adalah jenis sotong putih atau sotong cumi. Jenis ini memang banyak dijual di pasar basah dan pasaraya besar.  Harga pasarannya pula adalah sekitar RM12 dan boleh mencecah sehingga RM50 mengikut saiz dan kesegaran.

Memilih sotong yang segar memang memerlukan ilmu dan teknik untuk menelitinya. Ini antara tip dari perkongsian Apron Exclusive Malaysia yang anda boleh cuba.

TIP PILIH SOTONG SEGAR

1. Tengok keadaan badan sotong

Badannya kenyal dan tidak lembik apabila ditekan. Kepala dan badannya juga tidak tertanggal apabila diangkat. Satu lagi, mata sotong yang segar kelihatan cantik.

2. Warna sotong

Badan berwarna putih bening dan hanya ada sedikit bintik hitam (kecuali sotong merah/cabai). Sotong ini masa dalam laut badan dia lutsinar. Maknanya boleh nampak semua organ dia. Tetapi bila naik ke darat, ia akan bertukar putih.

Apabila dibiarkan terlalu lama atau terluka, kulit luar sotong akan bertukar merah keunguan. Ramai yang menyangka sotong begini segar walhal tidak sebenarnya. Tetapi walaupun kesegarannya sudah berkurangan, manis sotong itu tidaklah hilang terus dan masih sedap dimakan jika pandai masak.

3. Tidak berlendir

Sotong segar juga tidak berbau hanyir dan ada sejenis lendir yang menyelaputi badannya.

4. Cara peniaga letak sotong 

Tidak direndam atau diletakkan dalam ais. Sotong segar biasanya dijual dengan cara membiarkannya terdedah diatas meja atau dalam pinggan. Ada dua sebab kenapa sotong diletakkan bersama ais. Pertama, untuk mengekalkan kesegaran. Kedua, untuk menyembunyikan kecacatan sotong.


Jadi, begitulah serba sedikit tip untuk mengenal sotong segar. Semoga membantu anda untuk lebih bijak membeli makanan laut di pasar dan pastinya masakan akan jadi lebih padu!

Yang segar ini kebiasaanya isinya memang manis lain macam sedikit. Tak percaya pergilah cari sotong segar nanti! Semoga bermanfaat.