Ramai tak tahu rahsia hirisan bawang boleh hilangkan bau hangit nasi

Ramai tak tahu rahsia hirisan bawang boleh hilangkan bau hangit nasi

 

Beras adalah makanan ruji bagi orang Asia. Malah, ramai yang makan nasi sekurang-kurangnya sekali sehari.

Sebilangan mereka akan masak sendiri untuk menyiapkan hidangan itu.

Walaupun memasak nasi agak mudah, kadang-kadang bau hangus pada nasi apabila dimasak pada suhu yang terlalu tinggi atau untuk tempoh lama.

Situasi itu menyebabkan lapisan bawah bersentuhan dengan sumber haba terlalu lama. Ini boleh menyebabkan sedikit hangus atau terbakar di bahagian bawah periuk.

pabila jadi begitu, ada yang membuang saja nasi yang sudah hangus dan berbau hangit itu.

Justeru, Masterchef India, Pankaj Bhadouriadi berkongsi petua cara mudah di Instagramnya untuk menghilangkan hangus dan hangit bau supaya makanan itu tidak membazir.

Dalam video yang dipaparkan, Bhadouria berkata apabila memasak nasi biryani atau nasi biasa, kadangkala ia akan hangus dan seluruh nasi mula berbau hangus.

Perlu sebiji bawang

Untuk menghilangkan bau hangus dari nasi, anda hanya perlukan sebiji bawang.

1. Buang beras yang hangus di bahagian bawah.

2. Mula-mula, hiris bawang kepada empat bahagian. Jangan kupas bawang sebelum dicincang.

3. Kemudian, letakkan empat keping bawang ini dalam empat bahagian berlainan dalam mangkuk nasi anda, dicampur dengan nasi.

4. Tutup dan biarkan selama 10 minit. Selepas 10 minit, anda akan perasan bawang telah menyerap semua bau hangus daripada

beras.

Seorang pengguna, yang mencuba petua itu, mengulas, “Saya belajar ini daripada anda dan mencuba banyak kali. Ia benar-benar berkesan.” katanya.

Ada juga yang berkongsi cadangan bagi mengatasi masalah beras hangus, iaitu dengan meletakkan sekeping roti dalam nasi untuk menghilangkan bau hangus dengan cepat.