Ramai tak tahu terdapat banyak air di dalam makanan yang kita makan, benar-benar banyak, lebih daripada yang kita fikirkan

Ramai tak tahu terdapat banyak air di dalam makanan yang kita makan, benar-benar banyak, lebih daripada yang kita fikirkan

 

Berapa banyak air yang diambil oleh makanan yang kita makan? Ia benar-benar banyak, lebih daripada yang kita fikirkan: mari kita ketahui lebih banyak butiran tentang aspek ini yang menunjukkan betapa tinggi penggunaan air harian kita.

Makanan kita mempunyai kesan yang kuat dari segi penggunaan air. Tidak semua orang tahu ini, tetapi air yang mana kita menyegarkan diri setiap hari di meja tidak terhad kepada apa yang kita minum.

Dalam hidangan itu kita makan mengandungi, sebenarnya, banyak air. Tambahan pula, saya memerlukannya untuk menghasilkannya sumber air yang besar.

Jika kita sering mendengar bahawa kita perlu minum sekurang-kurangnya dua liter air sehari, sebenarnya ini hanyalah sebahagian kecil daripada sumber air yang dimasukkan ke dalam badan kita. Malah, setiap hari pengambilan air dalam badan kita disediakan oleh apa yang kita makan di meja.

Sebenarnya, terdapat banyak air di dalam makanan yang kita makan, hadir dalam kuantiti yang jauh lebih tinggi daripada yang kita fikirkan. Apatah lagi air yang digunakan semasa proses penghasilan makanan.

Di Itali secara purata kita bercakap tentang lebih daripada 6 liter air diminum setiap hari terdapat dalam sumber tersembunyi tersebut seperti makanan, yang pengeluarannya memerlukan banyak sumber air. Data ini dinamakan jejak air.

Jika kita juga menambah air yang digunakan untuk membersihkan dan mencuci, mengikut anggaran, seseorang individu boleh mengambil sehingga 20 liter air sehari.

Nombor penting, mendedahkan cerita belakang yang tidak begitu diketahui tentang air dan yang membuatkan kita merenung tentang berapa banyak air digunakan dan betapa pentingnya dalam detik bersejarah di mana sumber air adalah terhad, dalam menghadapi perubahan iklim dan kemarau yang berlaku.

Berapa banyak air yang diambil oleh makanan yang kita makan? Nombor yang membimbangkan

Bagi yangjumlah air yang diperlukan untuk menghasilkan makanan di bahagian atas senarai makanan yang memerlukan kuantiti yang lebih banyak pastinya terdapat daging.

Malah, memberi makan ternakan melibatkan penggunaan air yang banyak. Pengeluaran daripada satu kg daging lembu memerlukan lebih kurang 15 ribu liter air. Kambing, ayam dan daging babi melibatkan kuantiti yang lebih rendah antara 3 ribu hingga 10 ribu.

Ia juga datang kepada perkara kejuyang memerlukan kira-kira 5 ribu liter air untuk satu kg produk, dan untuk telurdengan 2 ribu liter bersamaan dengan ikan.

Untuk pasta dan bijirin, sebaliknya, satu kg memerlukan kira-kira seribu liter. Sayur-sayuran dan buah-buahan berada di bawah seribu liter, manakala terdapat peningkatan dalam kekacangyang untuk satu kg memerlukan 4 liter air, dan untuk kentang yang memerlukan lebih kurang 2 ribu liter.

Data yang membuatkan kita merenung berapa banyak air yang diperlukan untuk menghasilkan makanan yang kita temui di atas meja setiap hari.

Jika kita fikir hanya air yang kita minum sahaja yang kita gunakan setiap hari, kita perlu berfikir semula, mengingati betapa penting dan berharganya sumber ini. (dan bagaimana penggunaan mesti dijalankan dengan berhati-hati, dengan perspektif anti-sisa) dimakan oleh manusia dalam kuantiti yang banyak.