Rina Harun hadapi saman muflis

Rina Harun hadapi saman muflis

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Datuk Seri Rina Harun dilaporkan berhadapan dengan saman muflis selepas berhutang dengan sebuah syarikat produksi filem dan televisyen yang berpusat di Paris sebanyak RM1.9 juta.

Memetik laporan portal twentytwo13, Rina dikatakan membuat pembelian satu rancangan komedi dan dokumentari hampir 10 tahun yang lalu dari syarikat Sarl Novovision yang terkenal dengan tayangan video lucu, dan gagal membuat bayaran untuk kandungan berkenaan.

Syarikat berkenaan kemudiannya mengeluarkan beberapa invois kepada syarikat Rina yang kini sudah tidak berfungsi iaitu Eurofine (M) Sdn Bhd, Fine Mobile Network Sdn Bhd dan Fine TV Network Sdn Bhd antara tahun 2011 hingga 2013.

Untuk rekod, selain Rina sebagai Pengarah syarikat, seorang lagi wanita Ida Rahayu Md Noor juga salah satu pengarahnya dan telah diisytiharkan bankrup pada 5 October 2015.

Sarl Novovision, diwakili oleh Tetuan Chellam Wong iaitu rakan kongsi firma Mark Ho, ketika dihubungi, berkata: “Saya dapat mengesahkan bahawa tindakan undang-undang telah diambil terhadap Menteri itu dan bahawa proses saman muflis telah dimulai.”

“Ada tarikh pendengaran hakim berhubung dengan saman hutang tersebut yang ditetapkan pada 9 September 2020,” tambahnya seperti dipetik portal berkenaan.