“Saya boleh hidup dengan tenang..” – Khairul Aming dedah sebab tidak beli kereta mewah

“Saya boleh hidup dengan tenang..” – Khairul Aming dedah sebab tidak beli kereta mewah

Usahawan dan pempengaruh media sosial, Khairul Aming menjawab soalan warganet perihal keputusannya tidak membeli kereta mewah walhal memiliki perniagaan yang maju.

Menerusi sebuah video tular di akaun TikTok @syaz_aa, usahawan berusia 31 tahun itu memberitahu dia menahan nafsu daripada meningkatkan taraf gaya hidup kerana mahu ‘tidur’ yang tenang.

@syaz_aa

#khairulaming khairul@khairulaming #tiktokmalaysian #fyplaa #khairulaminghumble #sambalnyet

♬ Rahmatun Lil’Alameen – Maher Zain

“Sebab saya tak naik taraf (kereta) adalah, dengan pendapatan yang sekarang, kalau saya kekalkan gaya hidup saya sekarang, saya boleh hidup dengan tenang sebab dah ada simpanan duit yang selesa,” katanya.

Selain itu, pemilik nama Khairul Amin Kamarulzaman itu berkata sekiranya dia menambah lagi komitmen maka dia seakan-akan kembali ke gaya hidup lama kerana duit tidak pernah cukup.

“Kalau kita dah biasa hidup cukup-cukup, kalau boleh kita nak pendapatan yang lagi besar supaya boleh tidur dengan tenang.
“Tapi masalahnya ialah bila pendapatan kita dah besar, dan kita tambah lagi perbelanjaan yang besar. Kita akan pusing balik ke tempat yang sama.
“Maksudnya, kita takkan boleh hidup dengan tenang jugak. Sebab duit tak kan pernah cukup,” ujarnya.

Dalam pada itu, pemenang Anugerah TikTok 2023 tersebut turut mendedahkan dia sudah beberapa tahun tidak cukup tidur kerana bekerja keras untuk mendapatkan hidup lebih selesa.

“Saya dah enam tahun tak cukup tidur sebab dah berhempas pulas buat benda ni (konten). Jadi sekarang saya nak tidur tenang,” tambahnya.

Sekadar info, perniagaan Sambal Nyet dijalankan telah terjual sebanyak 2.4 juta botol bersamaan dengan nilai jualan RM33.5 juta selepas hampir tiga tahun diusahakan.