Sekutu MAZA diselar cuba perlekeh Sultan Selangor dalam isu sambutan Bon Odori

Sekutu MAZA diselar cuba perlekeh Sultan Selangor dalam isu sambutan Bon Odori

Umat Islam di Malaysia seharusnya merujuk pengalaman rakyat Malaysia yang menetap di Jepun mengenai festival Bon Odori di negara itu bagi mengelak tergelincir akidah.

Memetik laporan Utusan Online, perkara itu antara dikongsi pendakwah mualaf terkenal tanah air, Firdaus Wong Wai Hung melalui hantaran dalam laman sosialnya yang membongkar kisah dialami warga Malaysia di sana.

Dengan tajuk bernada sindiran iaitu ‘Akhirnya ada Muslim di Jepun sambut Bon Odori’, beliau memuat naik tangkap layar perbualan bersama sahabatnya yang diberikan nama Zulkarnain.

“Beliau merupakan rakyat Malaysia yang telah menetap dan berdakwah di Jepun selama lebih 14 tahun, malah isterinya juga orang Jepun. Masya-Allah. Zul pernah menyambut Bon Odori.

“Ini ketika tiga tahun pertama tiba di Jepun tetapi setelah tahu ia festival keagamaan, beliau terus tinggalkan dan tidak menyertainya lagi,” tulis Firdaus yang tular dikongsi ramai warganet.

Kelmarin, Pengasas Pertubuhan Mualaf Pelbagai Bangsa (MRM) itu membongkar pendirian umat Islam di Jepun termasuk golongan mualaf yang tidak pernah pun meraikan acara itu.

Festival tarian ini mencetuskan polemik panas awal minggu lepas setelah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad melarang penyertaan umat Islam.

Kenyataan tegas beliau itu turut disokong ramai mufti dari pelbagai negeri dan tokoh agama kerana program tersebut ada unsur pemujaan roh hantu dan bertentangan dengan syarak.

 Bagaimanapun, Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan Jabatan Agama Islam Selangor tidak menyekat masyarakat Islam hadir atas alasan karnival itu hanya berbentuk kebudayaan.

Mengulas lanjut, Firdaus menjelaskan bahawa andai kata komuniti Jepun Muslim datang bagi menyambut Bon Odori sekali pun, ia tidak menjadikan festival itu hilang unsur keagamaan.

“Bukan sahaja Bon Odori, bahkan Bon Odori versi Cina iaitu perayaan Hantu Lapar pun tetap sama,” katanya merujuk acara penganut Buddha yang diadaptasi rakyat Jepun bukan Islam.

Festival dirayakan lebih 500 tahun itu kemudian dikembangkan komuniti Jepun bukan Muslim di luar negara dengan kerjasama Kedutaan Jepun sebagai meraikan hantu moyang kembali.

Ia turut disahkan Zulkarnain yang mengakui Bon Odori merupakan perayaan keagamaan dan bukan kebudayaan dengan penglibatan ahli tokong tempatan bagi memuja roh orang mati

Beliau juga dilaporkan terkejut apabila diberitahu golongan belia Islam di Malaysia pula lebih teruja mahu meraikan festival itu dan berita berkenaan turut tular diperkatakan Muslim di Jepun.

Justeru, beliau menasihatkan kelompok remaja Islam itu sedar dan insaf mengenai perkara tersirat di sebalik acara berkenaan serta bukannya sekadar terkinja-kinja menari tanpa ada asas ilmu.

Mereka juga malah disarankan belajar bahasa Jepun agar dapat memahami baii-bait mantera dibacakan ketika mengelilingi bulatan yang memuja hantu untuk ceria gembira turun ke bumi.

Dianggarkan terdapat lebih 250,000 umat Islam di negara maju Asia itu dengan sebahagian besar warga asing termasuk dari Malaysia dan sejumlah 50,000 mualaf rakyat Jepun sendiri.