Selalu mak mertua pilih menantu yang kerja kerajaan sebab ada pencen, tahukah anda asal usul sistem pencen?

Selalu mak mertua pilih menantu yang kerja kerajaan sebab ada pencen, tahukah anda asal usul sistem pencen?

 

Antara perbezaan utama bagi individu yang bekerja dengan syarikat swasta berbanding individu yang bekerja dengan kerajaan ada pembayaran pencen.

Seseorang yang bersara sebagai pegawai kerajaan, mengikut syarat-syarat yang ditetapkan, laya diberikan bayaran pencen selepas mereka bersara.

Bagi pekerja dalam sektor swasta, mereka tidak akan mendapat pencen. Sebaliknya, perbelanjaan di hari tua terpaksa dibuat menggunakan wang simpanan yang ada. Mujurlah wujudnya KWSP sebagai tempat simpanan di masa tua.

Bagi pesara kerajaan, jumlah wang pencen bulanan pula ditentukan melalui perkiraan tertentu yang mengambil kira bayaran gaji akhir, tempoh perkhidmatan dan beberapa faktor lain.

Dengan jumlah pesara yang semakin bertambah seiring dengan pertambahan populasi manusia, maka perbelanjaan kerajaan setiap untuk pembayaran pencen juga sangat besar.

Pernahkah anda tertanya-tanya dari manakah asal-usul sistem pembayaran pencen ini Siapakah yang mula-mula memperkenalkan sistem pencen bagi pekerja kerajaan ini?

Dengan pertambahan jumlah pesara dan perbelanjaan yang dikeluarkan oleh kerajaan untuk membayar pesara, adakah sistem bayaran pencen ini masih relevan?

Sejarah pengenalan pencen di zaman purba
sejarah pencen

Dalam zaman purba dahulu, orang Rom menawarkan pencen tentera bagi veteran legionnaires (centurions), biasanya dalam bentuk geran tanah atau perlantikan khas, selalunya separa awam.

Augustus Caesar (63 SM–14 AD)[42] memperkenalkan salah satu skim pencen pertama yang dikenali dalam sejarah dengan perbendaharaan tenteranya.

Pada 13 SM Augustus mencipta pelan pencen di mana askar bersara akan menerima pencen (minimum 3,000 syiling perak sekali gus, yang pada masa itu mewakili kira-kira 13 kali gaji tahunan legionnair) selepas 16 tahun berkhidmat dalam legion dan empat tahun dalam simpanan tentera.

Tentera yang bersara pada mulanya dibayar daripada pendapatan am dan kemudiannya daripada dana khas (aeririum militare) yang ditubuhkan oleh Augustus pada 5 atau 6 AD. Ini adalah dalam usaha untuk memadamkan pemberontakan dalam Empayar Rom yang sedang menghadapi pergolakan ketenteraan pada masa itu.

Sejarah pengenalan pencen di zaman moden

Pada tahun 1881 Otto von Bismarck, Presiden yang merupakan seorang Menteri konservatif Prusia, menyampaikan idea radikal kepada Reichstag iaitu sokongan kewangan yang dikendalikan oleh kerajaan untuk anggota masyarakat yang lebih tua. Dengan kata lain, bayaran persaraan.

Ideanya adalah radikal kerana pada masa itu, orang ramai tidak bersara. Jika anda masih hidup, anda akan bekerja mungkin di ladang atau, jika anda lebih kaya, menguruskan ladang atau ladang yang lebih besar.

Tetapi von Bismarck ketika itu berada di bawah tekanan daripada penentangnya dari golongan sosialis untuk melakukan sesuatu yang lebih baik untuk orang-orang di negaranya. Oleh itu, beliau dia berhujah kepada Reichstag bahawa “mereka yang kurang upaya untuk kerja atas sebab umur dan ketidakupayaan dari seg fizikal mempunyai hak untuk menuntut “penjagaan” dari pihak kerajaan”.

Idea itu mengambil masa lapan tahun untuk diterima tetapi menjelang akhir dekad tersebut, kerajaan Jerman akan mewujudkan sistem persaraan yang menyediakan sumbangan untuk warganegara yang berumur lebih dari 70 tahun.

Walau bagaimanapun, idea ini hanyalah “kemungkinan” yang besar pada masa itu. Umur persaraan itu hampir sejajar dengan jangka hayat di Jerman ketika itu. Walaupun sudah bersara, kebanyakan orang masih bekerja sehingga mereka meninggal dunia.

Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian. Pencen bagi tentera telah lama diberikan kepada askar yang telah mempertaruhkan nyawa mereka (walaupun pencen tersebut tidak semestinya bermakna mereka boleh berhenti bekerja sama sekali).

Di Amerika Syarikat, bermula pada pertengahan tahun 1800-an, pekerja majlis perbandaran tertentu – anggota bomba, polis, guru, kebanyakannya di bandar besar – mula menerima pencen awam juga.

Pada tahun 1875, Syarikat American Express mula menawarkan pencen swasta. Menjelang 1920-an, pelbagai industri Amerika, dari kereta api ke minyak ke perbankan, menjanjikan pekerja mereka sejenis sokongan untuk tahun-tahun kemudian setelah pekerj mereka bersara.