Selepas dituduh ‘flip flop’, jawapan Anwar ini buat ahli parlimen pembangkang panas

Selepas dituduh ‘flip flop’, jawapan Anwar ini buat ahli parlimen pembangkang panas

Dewan Rakyat bertukar kecoh apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengungkit kembali keputusan kerajaan terdahulu di bawah pemerintahan Perikatan Nasional (PN) berhubung kenaikan purata tarif elektrik.

Memetik Sinar Harian, isu itu dibangkitkan susulan Datuk Dr Zulkafperi Hanapi (PN-Tanjung Karang) mengajukan soalan berhubung dasar subsidi ayam dan telur yang disifatkan sebagai ‘flip-flop’ kerana keputusan itu ditarik balik setelah diumumkan sebelum ini.

Bagaimanapun, Anwar memaklumkan dasar tersebut adalah keputusan lama yang telah tamat pada 10 Jun lalu.

“Keputusan itu bukan flip-flop, tetapi keputusan lama yang diumum mengikut prosesnya. Tetapi apabila dimaklum kepada saya, diteliti balik ini akan membebankan rakyat, raya haji nak dekat, kita tolonglah rakyat.

“Kalau pun ‘flip-flop’ untuk bantu rakyat, saya akan ‘flip-flop’. Buat apa tidak ‘flip-flop’ tetapi membebankan rakyat?

“Kalau tak mahu flip-flop, keputusan kabinet dahulu masa PN adalah naik elektrik untuk semua. Baik, saya tukar, maknanya Perdana Menteri Tambun, ‘flip-flop’ tukar tidak bebankan rakyat, tidak naikkan elektrik,” katanya ketika dalam sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri (MQT) dalam persidangan Dewan Rakyat pada Selasa.

Situasi di Dewan Rakyat menjadi semakin tegang susulan kenyataan tersebut dan menyebabkan beberapa ahli Parlimen blok pembangkang mencelah dan menafikan perkara berkenaan.

“Tidak betul itu Yang berhormat (Ahli Parlimen Tambun). Banyak betul pembohongan di Dewan ini,” celah salah seorang Ahli Parlimen pembangkang.

Tegas Anwar, beliau ada rekod terdahulu sebagai bukti bagi menyokong kenyataannya itu.

“Apa tidak betul, saya ada rekod. Jawapan (Ahli Parlimen) Kota Bahru ada di Parlimen, saya naikkan tahun depan, boleh rujuk.

“Sebut tentang elektrik, ada rekodnya. Betul (Ahli Parlimen) Kota Raja kata terpaksa hentikan subsidi bulan Jun ikut keputusan lampau.

“Ahli Parlimen Tambun kata sambung, apa masalahnya?” soalnya.

Terdahulu, Datuk Seri Takiyuddin Hassan yang merupakan bekas Menteri Tenaga dan Sumber Asli, memaklumkan kerajaan akan melaksanakan kadar tarif elektrik baharu bagi tempoh 2022 sehingga 2024, berkuat kuasa 1 Februari 2022.