Selepas gagal landaikan kes Covid-19, tiba-tiba Azmin kata ‘Total Lockdown’ bukanlah segala-galanya

Selepas gagal landaikan kes Covid-19, tiba-tiba Azmin kata ‘Total Lockdown’ bukanlah segala-galanya

Penting untuk memiliki pendekatan yang pragmatik dan fleksibel dalam perang melawan COVID-19, kata Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Beliiau memetik utusan khas Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk COVID-19, Dr. David Nabarro yang menekankan bahawa ‘lockdown’ tidak seharusnya menjadi kaedah utama untuk mengawal wabak tersebut.

“WHO telah memberi amaran kepada ekonomi dunia berkaitan ‘lockdown’ kerana kerosakan ekonomi yang melampau terutamanya yang kesan kepada mereka yang berpendapatan rendah.

“Pendekatan yang pragmatik dan fleksibel dalam menangani pandemik adalah kunci untuk membantu negara menghadapi cabaran,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Dalam masa sama, Mohamed Azmin juga menekankan komitmen kerajaan dalam mencapai imuniti kelompok penduduk.

“Pada waktu yang sama, kerajaan tetap teguh untuk mempercepat vaksinasi rakyat, terutama kelompok yang paling rentan. Kekebalan kawanan adalah jalan ke depan,” katanya.

Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan dikuatkuasakan selama dua minggu mulai Sabtu (3 Julai) di sebahagian besar wilayah Selangor dan Kuala Lumpur untuk menurunkan lonjakan angka COVID-19.

Dalam soal jawab yang diterbitkan pada 30 Disember 2020, WHO menyatakan bahawa lockdown ‘dapat melambatkan penularan COVID‑19 dengan mengehadkan hubungan antara orang ramai.”

Bagaimanapun, langkah-langkah ini dapat memberi kesan negatif yang besar pada individu, komuniti dan masyarakat dengan menghentikan kehidupan sosial dan ekonomi.

“Langkah-langkah seperti itu mempengaruhi kumpulan yang kurang berkemampuan, termasuk orang-orang yang berada dalam kemiskinan, pendatang, kehilangan tempat tinggal dan migran yang sering hidup dalam keadaan penuh sesak dan di bawah sumber daya dan bergantung pada tenaga kerja harian untuk hidup,” katanya.

WHO menyedari bahawa pada titik-titik tertentu, beberapa negara tidak mempunyai pilihan selain mengeluarkan arahan tinggal di rumah dan langkah-langkah lain untuk ‘membeli masa’.

Kerajaan mesti memanfaatkan waktu tambahan yang diberikan oleh langkah-langkah ‘lockdown’ dengan melakukan semua yang mereka mampu untuk meningkatkan kemampuan mereka.

Ini untuk melakukan pengesanan, pengasingan, ujian saringan dan merawat semua kes; kontak rapat dan kuarantin; terlibat memperkasakan dan membolehkan penduduk mendorong tindak balas masyarakat dan banyak lagi.

WHO berharap negara-negara akan menggunakan intervensi yang disasarkan di mana dan bilakah ia diperlukan berdasarkan keadaan lokaliti.

Sumber – AstroAwani