Selepas telur dan ayam, harga elektrik pula akan dinaikkan

Selepas telur dan ayam, harga elektrik pula akan dinaikkan

Belum pun reda dengan isu kenaikan harga barangan keperluan terutamanya telur ayam dan ayam mentah, kerajaan hari ini mengesahkan harga tarif elektrik akan mengalami kenaikan dalam masa terdekat.

Walaubagaimana pun menurut Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Takiyuddin Hassan, kenaikan yang akan bermula sedikit masa lagi sehingga tahun 2024 dijamin tidak akan membebankan rakyat.

Menurut laporan portal akhbar Malaysiakini, tarif baru itu juga akan memberi manfaat khususnya kepada hampir 85 peratus daripada lapan juta pemilik akaun domestik di seluruh negara.

“Keadaan negara sekarang yang baru pulih daripada pandemik Covid-19 dan krisis ekonomi berikutan wabak itu telah menjadi pertimbangan kepada kerajaan dalam menentukan kadar tarif elektrik baru.

“Kerajaan telah mengkaji (perkara ini) dan akan membuat pengumuman dalam masa terdekat.

“Namun saya menjamin ia (tarif elektrik) tidak akan membebankan rakyat khususnya pemilik akaun domestik iaitu akaun rumah,” katanya sambil menambah tarif baru turut melibatkan akaun industri dan komersial.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan kepada persatuan, badan bukan kerajaan (NGO) dan kelab di Pusat Khidmat Ahli Parlimen Kota Bharu, di Kota Bharu hari ini.

Terdahulu beliau turut menyampaikan sumbangan bernilai RM10,000 kepada Kelab Media Kelantan Darul Naim (Kemudi) yang diwakili oleh Bendahari Kemudi, Nor Fazlina Abdul Rahim.

Sementara itu, Takiyuddin yang juga Ahli Parlimen Kota Bharu berkata lebih 40,000 Ketua Isi Rumah (KIR) akan memanfaatkan rebat 100 peratus secara sekali beri (one-off) bagi bil elektrik Disember.

“Inisiatif yang ditawarkan oleh kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ini dilihat dapat meringankan beban mangsa banjir yang terkesan dalam musibah itu sejak 18 Dis lepas,” katanya.

Menurutnya kerajaan kini dalam usaha menggalakkan orang ramai menggunakan peralatan elektrik yang bertaraf empat atau lima bintang untuk menjimatkan tenaga elektrik.

Beliau berkata pengguna harus bijak memilih peralatan elektrik yang cekap tenaga yang mempunyai label empat atau lima bintang yang diberikan penarafan oleh Suruhanjaya Tenaga (ST).

“Walaupun harga agak mahal sedikit, tetapi kerajaan kita menggalakkan penggunaan peralatan elektrik kategori ini (empat dan lima bintang) dengan memberikan rebat bernilai RM200 bagi setiap isi rumah.

“Setakat ini lebih 1,100 pekedai dan peruncit yang telah disenaraikan bagi menebus rebat ini termasuk barang elektrik yang tersenarai yang boleh dilawati menerusi Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari Malaysia (Seda) Malaysia,” katanya.