Senator PKR dakwa Radzi Jidin ‘lemau’

Senator PKR dakwa Radzi Jidin ‘lemau’

Lawatan Menteri Pendidikan Radzi Jidin ke sebuah kolej vokasional di Kuala Lumpur berikutan dakwaan bahawa berlaku pemeriksaan dikritik sebagai lambat, lapor portal akhbar dalam talian Malaysiakini.

Pemimpin-pemimpin wanita memberitahu Malaysiakini bahawa dakwaan terbaru pemeriksaan haid di Kolej Vokasional ERT di Setapak, Kuala Lumpur tidak akan berlaku sekiranya Radzi lebih proaktif dan telus.

“Walaupun Radzi telah melawat kolej itu, dia bagaimanapun gagal untuk mengakui dan menangani dakwaan sebelum ini.

ADS

“Sekitar Jun lalu, dia berjanji untuk menubuhkan badan penyiasat untuk melihat isu itu, tetapi tiada apa yang berlaku,” kata Senator PKR Fadhlina Sidek.

Dia mengingatkan Radzi tentang pencapaian KPI 100 hari untuk menteri yang ditetapkan oleh Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob semasa.

Fadhlina berkata Radzi harus dinilai bagaimana dia mengendalikan perkara itu.

“100 hari anda hampir berlalu dan setakat ini, anda gagal melindungi gadis kami daripada gangguan seksual dan tiada usaha untuk mewujudkan dasar perlindungan kanak-kanak untuk menangani bentuk gangguan ini.

“Dakwaan itu amat mengerikan, dan dinyatakan bahawa gadis-gadis itu enggan membenarkan pemeriksaan haid mengejut itu,” tambahnya.