Setelah menerima tonik daripada Invoke, Azmin anggap #KerajaanGagal dan #TamatDarurat hanya gurauan pemain media sosial

Setelah menerima tonik daripada Invoke, Azmin anggap #KerajaanGagal dan #TamatDarurat hanya gurauan pemain media sosial

Gerakan tanda pagar #KerajaanGagal yang sedang ‘trending’ di media sosial adalah perkara serius yang tidak boleh diambil mudah oleh kerajaan, kata seorang penganalisis politik.

Bekas ahli akademik Azmi Hassan berkata tanda pagar itu hanya akan menjadi tular apabila mendapat perhatian pengguna media sosial yang kemudian dikongsi di akaun mereka sendiri.

Katanya, kerajaan tidak boleh menganggapnya sebagai “trend dalam talian yang akan hilang”.

“Kerajaan mesti menangani perkara ini. Pasti ada rasa tidak puas hati orang ramai kerana tanda pagar ini telah mendapat perhatian begitu cepat, ”katanya kepada FMT.

“Bukan hanya #KerajaanGagal, tetapi #TamatDarurat juga mendapat perhatian dalam beberapa minggu kebelakangan ini, jadi pasti ada sesuatu tentangnya.”

Menteri Kanan Ekonomi Mohamed Azmin Ali menyifatkan #KerajaanGagal sebagai “hanya sentimen” yang diwujudkan warganet, sambil menambah kerajaan tidak mahu menilai dirinya sendiri hanya berdasarkan komen yang berkaitan dengan tanda pagar.

Beliau juga cuba menjelaskan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin jarang bercakap mengenai politik kerana mahu memberi tumpuan kepada isu-isu yang berkaitan dengan Covid-19 dan ekonomi.

Azmi menyifatkan kenyataan menteri itu sebagai satu cubaan “menyamar masalah yang besar”, kerana kebanyakan masalah ekonomi, sosial dan persekitaran dikaitkan dengan politik.

“Ada cara lain untuk mempertahankan perdana menteri,” katanya. “Kata-kata Azmin hanya akan menyakitinya, jadi Azmin perlu menyusun semula strategi.”

Oh Ei Sun.

Sementara itu, Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura berkata, penggunaan tanda pagar itu mungkin lebih relevan kepada pengundi daripada kawasan bandar dan berpendapatan sederhana hingga tinggi, yang lebih cenderung menyokong pembangkang.

Beliau menambah, sentimen seperti itu sedikit sebanyak boleh dikurangkan sekiranya bantuan dan sumber sosio-ekonomi tambahan diberikan kepada rakyat.

Oh juga berkata keputusan Muhyiddin untuk beri fokus kepada pandemik dan ekonomi pasti terkait dengan kepentingan politik untuk memastikan kerajaan sekarang bertahan.

Katanya, ini termasuk mendapatkan sokongan akar umbi untuk partinya Bersatu pada pilihan raya akan datang.

Syed Arabi Idid.

Syed Arabi Idid dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, berkata Muhyiddin tidak mengabaikan topik politik secara keseluruhan.

Katanya, lawatan Muhyiddin ke Sabah dan Sarawak baru-baru ini adalah lawatan politik, di mana beliau berusaha untuk mengeratkan hubungan antara dua negeri itu dengan kerajaan pusat.

Namun, katanya, Muhyiddin dilihat seperti, buat masa ini, sedang meremehkan isu politik untuk mengelakkan respons negatif dari parti politik lain. – FMT