Siapakah sebenarnya Lee Thiam Wah, individu di sebalik 99 Speedmart?

Siapakah sebenarnya Lee Thiam Wah, individu di sebalik 99 Speedmart?

 

Terdapat satu kedai yang banyak rakyat Malaysia, sama ada di bandar-bandar besar atau bandar-bandar kecil yang biasa dan kita tidak bercakap tentang 7Eleven.

99 Speedmart adalah tempat di mana ramai di antara kita pergi untuk keperluan harian kita, yang terdapat di banyak bandar atau kawasan kediaman.

Walau bagaimanapun, mungkin ramai di antara kita yang tidak mengenali lelaki di sebalik 99 Speedmart, Lee Thiam Wah, yang telah membantu menjadikan kehidupan kita lebih mudah ketika datang ke membeli-belah runcit.

Siapakah Lee Thiam Wah?

Lee dilahirkan pada tahun 1954 dan mempunyai 11 adik-beradik. Ayah Lee merupakan pekerja binaan manakala ibunya seorang penjual makanan jalanan.

Dunia Lee berubah selama-lamanya 8 bulan selepas dia dilahirkan, apabila dia didiagnosis dengan Poliomyelitis, yang merupakan penyakit yang disebabkan oleh poliovirus menyebabkan dia dikurung di kerusi roda.

Pendidikan formal Lee terhad kepada enam tahun sekolah rendah kerana itu semua ibu bapanya mampu pada masa itu.

Walau bagaimanapun, itu tidak menghalangnya daripada menjadi ahli perniagaan yang berjaya.

Dalam laporan oleh Forbes, Lee terus sibuk dengan meminjam buku daripada jiran-jirannya.

Lim juga menghabiskan banyak masa dengan neneknya yang sentiasa menggalakkannya mengatakan perkara seperti anda hanya cacat fizikal, tetapi keupayaan mental anda masih sempurna.

Mulakan kerjayanya

Pada usia 14 tahun, Lee mula menjual makanan ringan di luar rumahnya di Jalan Kampar, Klang.

Pada usia 23 tahun, beliau telah menjimatkan sebanyak RM17,000 dan menggunakannya untuk membuka kedai runcit pertamanya yang dinamakan Pasar Raya Hiap Hoe.

Sebelum terdapat 99 Speedmart, ia bermula dengan Pasar Raya Hiap Hoe.

Dia memberitahu Forbes bahawa melalui perniagaan runcit, dia belajar apa yang pelanggan mahukan, dan dia juga belajar tentang pembekal dan harga mereka.

Beliau juga berpeluang mempelajari secara mendalam tentang pesaingnya.

Kelahiran 99 Speedmart

Pada tahun 1992, Lee menjual kedai runcitnya dengan harga RM88,000 dan membuka sebuah pasar mini.

Dia mahu mencabar dirinya dengan menjalankan perniagaan yang lebih besar.

Pada tahun 1999, beliau menukar nama kedai itu kepada 99 Speedmart.

Katanya, beliau terpaksa mengorbankan margin pada sesetengah produk untuk dijual pada harga terendah dan mendapat bahagian pasaran. Ini sebagai balasan membina reputasi kedai.

Pertumbuhan 99 Speedmart

Ibu pejabat pertama kedai ini dibina pada Oktober 2002.  Gudang berkeluasan 80,000 kaki persegi itu merupakan bangunan yang serba lengkap dengan perkhidmatan susun berpusat, penyimpanan dan pergudangan.

Pada Julai 2008, pusat pengedaran kedua telah siap dibina.

Ia diwujudkan untuk membolehkan rantaian itu terus menawarkan barangan dan perkhidmatan baharu dan canggih sambil mengembangkan rangkaian pasaran kecil di seluruh negara.

Sejak itu, mereka telah membuka sehingga 10 pusat pengedaran.  99 Speedmart juga menerima Anugerah Pilihan Pengguna dari tahun 2006 hingga 2009 dan pada tahun 2012.

Pencapaian ini membuktikan bahawa strategi pemasaran 99 Speedmart yang hampir dan menjimatkan berfungsi. Sehingga November 2021, 99 pasar mini Speedmart telah membuka lebih daripada 2,000 cawangan di seluruh Malaysia.

Lee juga berjaya mengembangkan perniagaannya ke peringkat antarabangsa dengan pembukaan 99 Speedmart pertama di Singapura di 110 Sims Avenue pada tahun 2019.

Barubaru ini, Lee muncul sebagai pemegang saham utama dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, dengan 5.076 peratus kepentingan.

Lee merupakan pemegang saham ketiga terbesar Alliance Bank selepas Vertical Theme Sdn Bhd sebanyak 29.06 peratus dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) 10.5 peratus.

Lee adalah contoh yang baik tentang bagaimana anda tidak boleh membiarkan kecacatan fizikal anda berdiri dalam cara mencapai impian anda.