Sibuk menyanyi tapi akademik tak tinggal, Zaki Yamani sasar 7A SPM & mahu jadi pensyarah

Sibuk menyanyi tapi akademik tak tinggal, Zaki Yamani sasar 7A SPM & mahu jadi pensyarah

 

Baru sahaja dinobatkan sebagai juara Famili Duo bersama abangnya, Zaki Yamani,17, tetap utuh dengan pendiriannya mahu berjaya dan seimbang dalam pendidikan.

Memetik laporan Media Hiburan, Zaki kini sedang sibuk tekun mengulang kaji pelajaran kerana bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023.

Sedar dengan kesibukan sebagai seorang penyanyi dan pelakon, pemilik nama Ahmad Zaki Yamani Jamal Ubaidillah mengambil inisiatif dengan mengikuti kelas tambahan di pusat peningkatan akademik dan pakar dalam membantu pelajar SPM (PTTI) sejak penghujung tahun lalu.

Sasar 7A dalam SPM

Zaki yang juga anak kepada raja pop Malaysia, Jamal Abdullah memberitahu dia menyasarkan 7A dalam SPM akan datang. Namun, dia tetap bersyukur sekiranya tidak mendapat apa yang disasarkan.

“Untuk SPM 2023, saya menyasarkan 7A. InsyaAllah, kalau ada rezeki. Kalau tidak dapat, tak apa. Apa yang penting semua subjek lulus,”ujarnya yang bercita-cita menjadi seorang pensyarah.

Disebabkan itulah dia mengikuti kelas PTTI bagi memantapkan lagi penguasaan lima subjek iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah, Matematik dan Sains.

“Saya mengikuti kelas di PTTI sebab mahu memberi fokus pada lima subjek. Ini kerana, saya mahu ‘kejar’ semula pelajaran yang banyak tertinggal ekoran terbabit dengan kerjaya seni.
“Saya fikir, sibuk macam mana pun saya bekerja, pelajaran tetap menjadi keutamaan,”ujar Zaki.

Zaki mahu buktikan layak dapat gelaran ikon akademik

Selain itu, Zaki juga mahu menunjukkan contoh terbaik baik dalam segala hal terutama disiplin dan tingkah laku kepada semua pelajar di PTTI memandangkan dipilih sebagai ikon akademik berkenaan.

“Sejujurnya saya sangat teruja apabila PTTI ambil saya sebagai ikon mereka. Saya tak pernah dapat tawaran macam ini. Jadi, sebagai ikon saya kena buktikan layak digelar ikon.
“Sebab itu saya kena belajar bersungguh-sungguh kerana orang akan berikan perhatian pada kita. Bukan saja pelajaran tapi juga disiplin dan tingkah laku kita. Seperkara yang saya suka di PTTI adalah mereka ajar kita lebih berdisiplin untuk datang ke kelas mengikut jadual ditetapkan,”katanya lagi.

Dalam pada itu, Zaki meluahkan kesyukuran kerana bertuah dikurniakan rezeki barisan tenaga pengajar yang ‘sporting’ dan banyak membantu termasuk rakan-rakan di situ.

Sibuk macam mana sekalipun, perlu ada ilmu

Sementara itu, Zaki menitipkan pesanan buat semua orang terutama golongan selebriti yang masih bersekolah untuk meluangkan masa mencari ilmu tambahan walau sesibuk mana sekalipun.

“Kepada golongan selebriti yang masih bersekolah, sibuk macam mana pun bekerja, kena cari tempat dan luangkan masa untuk menghadiri kelas tambahan atau tusyen untuk ‘cover’ semula apa yang tertinggal di sekolah.
“Selain ada kemahiran dalam bidang seni, perlu juga ada ilmu. Bukan apa, andai suatu hari nanti tidak terbabit dengan bidang seni dan tidak menyambung pelajaran, sekurang-kurangnya kita tetap berilmu,”katanya.

Sekadar info, bersempena kemenangan Zaki dalam Famili Duo baru-baru ini, PTTI menawarkan 10,000 buku percuma untuk semua pelajar SPM di seluruh Malaysia.

Didoakan agar Zaki dan semua calon SPM 2023 berjaya dalam pelajaran dan menjadi insan berguna buat masyarakat.