Sidang media tergempar, Anwar buat ‘move’ baru

Sidang media tergempar, Anwar buat ‘move’ baru

Presiden PKR Anwar Ibrahim mengatakan bahawa terdapat perbincangan tidak rasmi antara partinya dan Umno mengenai kemungkinan kerjasama untuk pilihan raya umum (PRU) ke-15.

Anwar mengumumkan bahawa dia akan mengadakan sidang media hari ini pada pukul 4.30 petang di mana dia dijangka akan menyentuh isu tersebut.

Dia juga dijangka mengulas mengenai tindakan beberapa wakil rakyat PKR yang meninggalkan parti baru-baru ini.

Sumber parti mengesahkan dengan Malaysiakini bahawa perbincangan tidak rasmi antara kedua-dua pihak telah diadakan.

Difahamkan, kedua-dua parti tidak berpuas hati dengan parti Bersatu yang diterajui Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang menerima penyertaan sejumlah anggota parlimen yang berpaling tadah dari Umno dan PKR.

Dalam wawancara bersama Utusan Malaysia baru-baru ini, Anwar berkata bahawa kerjasama itu tidak lebih daripada sekadar untuk menyelamatkan negara daripada kebobrokan.

Dia menekankan bahawa dalam beberapa siri perbincangan tidak rasmi yang diadakan antara kedua-dua pihak menunjukkan perkembangan “positif” dan kedua-duanya berjaya mencapai persefahaman.

Anwar juga berkata bahawa objektif kerjasama untuk menubuhkan kerajaan baru di mana fokus kepada isu pemacuan ekonomi yang memberi manfaat kepada rakyat.

Dia berkata bahawa kenyataan beberapa pemimpin Umno agak lebih tegas dalam hal menyelamatkan ekonomi negara dan menolak kerajaan PN. Namun, dia tidak mendedahkan nama pemimpin-pemimpin Umno itu.

“Saya telah bersama Umno selama bertahun-tahun, mengapa? Kerana saya yakin dengan idealisme. Jadi jika kita meletakkan idealisme ini di landasan, saya rasa tidak akan ada masalah,” katanya.

 

Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan bagaimanapun berkata bahawa dia tidak maklum mengenai perbincangan antara Umno dan PKR.

“Itu saya tak tahu, saya tak ada dan saya tak tahu,” katanya secara ringkas kepada pemberita di Alor Gajah, semalam.

Ini selepas dia menghadiri mesyuarat tertutup bersama pimpinan Umno Melaka yang turut dihadiri presidennya, Ahmad Zahid Hamidi.

Spekulasi mengenai kerjasama PKR-Umno bukan isu baru. Pada bulan Januari, Annuar Musa, yang dipecat dari jawatan setiausaha agung BN, mendakwa bahawa Zahid secara “hitam putih” menyokong Anwar dalam usaha menjatuhkan kerajaan.

Selain itu, Annuar juga menuduh Zahid bersekongkol dengan DAP dalam usaha untuk membentuk gabungan politik baru.

Awal bulan ini, DAP yang merupakan sekutu PKR dalam Pakatan Harapan telah menegaskan bahawa tidak akan ada kerjasama antara parti itu dan Umno.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, parti itu konsisten dengan pendiriannya tetapi bersedia untuk bekerjasama dengan Umno sekiranya memberi manfaat kepada rakyat.

“Selagi ia memberi manfaat kepada masyarakat, kami bersedia menyokong. Untuk tujuan tertentu berkaitan dengan kepentingan rakyat,” kata Lim. – MK