Sindir kerajaan zina, netizen berang polis terus berlembut dgn penghina Agong

Sindir kerajaan zina, netizen berang polis terus berlembut dgn penghina Agong

Calon Perikatan Nasional (PN) bagi kerusi Parlimen Padang Serai, Datuk Azman Nasrudin digesa membuat permohonan maaf selepas membuat kenyataan kononnya kerajaan yang dibentuk ketika ini adalah ‘kerajaan zina’.

Memetik Berita Harian, calon Pakatan Harapan (PH), Dr Mohamad Sofee Razak, berkata kenyataan Azman itu tidak wajar dan dilihat sebagai menghina Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

“Semua orang tahu Kerajaan Perpaduan dicadangkan Al-Sultan Abdullah, jadi sangat tidak wajar beliau mengeluarkan kenyataan sebegitu, ini seperti menghina baginda.

Malam tadi, Azman dilaporkan berkata, beliau yakin ada isyarat jelas penolakan terhadap PH dan Barisan Nasional (BN), susulan pembentukan Kerajaan Perpaduan yang disifatkannya sebagai ‘kerajaan zina’.

Ketika berkempen malam tadi, Azman berkata, ‘perkahwinan’ PH dan BN itu tidak direstui sebahagian pimpinan dan ahli pada peringkat akar umbi.

Mohamad Sofee berkata, sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan masih aktif sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO), Azman sepatutnya lebih menjaga pertuturan di khalayak ramai.

“Beliau tidak seharusnya menggunakan ayat sebegitu ketika berkempen, ia tidak sesuai untuk menarik pengundi, sebaliknya boleh merosakkan minda anak muda dengan penggunaan ayat berkenaan,” katanya.

Selain Sivaraj, Mohamad Sofee dan Azman, Parlimen Padang Serai yang menyaksikan pertembungan enam penjuru turut membabitkan calon PEJUANG, Hamzah Abd Rahman, Mohd Bakri Hashim (WARISAN) dan Sreanandha Rao (Bebas).

Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) bagi kerusi Parlimen Padang Serai ditangguhkan selepas calon PH yang juga penyandang, M Karupaiya meninggal dunia pada 16 November lalu, dua hari selepas dimasukkan ke Hospital Kulim akibat serangan jantung.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang memutuskan penangguhan PRU15 di kerusi terbabit kemudian menetapkan 7 Disember ini sebagai tarikh pengundian.