Skandal rasuah REE di Kedah: SPRM tahan pula seorang pegawai kanan kerajaan negeri

Skandal rasuah REE di Kedah: SPRM tahan pula seorang pegawai kanan kerajaan negeri

 

Seorang pegawai kanan yang berkhidmat dengan Kerajaan Negeri ditahan reman tiga hari bagi membantu siasatan berhubung rasuah dan salah guna kuasa dalam perlombongan unsur nadir bumi (REE) di Kedah.

Sumber Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkata, suspek lelaki berusia 50-an berkenaan ditahan kira-kira jam 8 malam semalam, di pejabat SPRM Alor Setar kerana disyaki meminta wang rasuah berjumlah kira-kira RM1 juta daripada seorang pemilik syarikat.

Perintah reman bermula hari ini sehingga 26 Julai dikeluarkan Majistret Muhammad Zul Hilmi Latif selepas SPRM mengemukakan permohonan reman di Mahkamah Majistret Alor Setar pagi ini.

Setakat ini, secara keseluruhannya seramai empat suspek ditahan SPRM termasuk seorang Ketua Pegawai Eksekutif, Perbadanan Menteri Besar (MBI), pengarah syarikat dan pembantu kepada pemilik syarikat bagi membantu siasatan.

Sementara itu, Pengarah Kanan Bahagian Siasatan SPRM Putrajaya, Datuk Seri Hishamuddin Hashim ketika dihubungi, mengesahkan tangkapan itu dan memaklumkan siasatan dijalankan di bawah Seksyen 17 dan 23 Akta SPRM 2009.