Speaker Parlimen patuh arahan Najib tangguh kehadiran jelaskan isu 1MDB

Speaker Parlimen patuh arahan Najib tangguh kehadiran jelaskan isu 1MDB

Speaker Dewan Rakyat Azhar Harun memohon maaf kerana tidak mempertimbangkan akibat memberi bekas perdana menteri Najib Razak lebih masa untuk menjelaskan dirinya berhubung kenyataan kontroversinya mengenai 1MDB minggu lalu, lapor portal FMT.

Beberapa ahli parlimen telah mendakwa pada 2 Mac bahawa Najib mengelirukan Dewan Rakyat berhubung isu hutang 1MDB.

Ini menyebabkan Azhar meminta Najib pada Isnin menjelaskan dirinya kepada Dewan selewat-lewatnya hari ini.

Bagaimanapun, Najib berkata semalam beliau tidak boleh berbuat demikian kerana berada di Johor untuk berkempen bagi calon Barisan Nasional pada pilihan raya negeri. Dia berkata dia hanya boleh menjelaskan dirinya selepas pengundian hari Sabtu.

Azhar memberitahu Dewan Rakyat hari ini bahawa Najib telah menulis kepadanya meminta dilanjutkan sehingga Rabu depan, dan sebaliknya memberikannya sehingga Selasa depan.

Sejurus kemudian, ketua pembangkang Anwar Ibrahim menyatakan bahawa bukan sahaja keputusan Azhar meletakkan duluan berbahaya dengan membayangkan bahawa politik seolah-olah diutamakan daripada perkara parlimen, ia juga seolah-olah memperkecilkan status Parlimen.

“Jika saya ada mesyuarat PKR Port Dickson, bolehkah Tan Sri Speaker menganggap itu sebagai alasan?” tanya ahli parlimen Port Dickson itu.

Azhar menjawab: “Saya mengambil perhatian dan berterima kasih atas peringatan anda kepada saya.

“Dengan melihat semula, saya tidak mengambil kira perkara itu sebelum saya membuat keputusan.

“Pada masa hadapan, saya pasti akan mengambil kira perkara ini. Saya minta maaf, YB.”